NEPRIMJERENA RETORIKA

Turska ljuta zbog najava o prestanku pregovora s EU

04.08.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Turski ministar za europske poslove u četvrtak je izjavio da su izjave austrijskog kancelara, u kojima sugerira prestanak pristupnih pregovora Turske za članstvo u EU, zabrinjavajuće bliske retorici krajnje desnice.

'Zabrinjava nas što su njegove izjave slične izjavama krajnje desnice (...) kritika je nepobitno jedno od demokratskih prava, ali treba postojati razlika između kritiziranja Turske i biti protiv Turske', kazao je ministar Omer Celik

Austrijski kancelar Christian Kern u srijedu je izjavio da će kod šefova europskih vlada pokrenuti raspravu o napuštanju pregovora s Ankarom o ulasku Turske u EU zbog demokratskog i gospodarskog deficita.

Kern je svoju kritičku retoriku zaoštrio u razgovoru za austrijsku radioteleviziju ORF. Kazao je da demokratski standardi u Turskoj nisu dovoljni da opravdaju ulazak u EU, ali i da je ekonomsko pitanje jednako važno s obzirom na to da je tursko gospodarstvo ispod europskog prosjeka. Na pitanje hoće li Austrija prijedlog obustave pregovora o turskom priključenju iznijeti na Europskom vijeću 16. rujna, Kern je rekao da će početi razgovor o tome i tražiti alternativni koncept.

Gotovo istodobno je voditeljica turskog parlamentarnog izaslanstva Sena Nur Celik tijekom posjeta Bruxellesu izrazila razočaranje nedostatkom potpore EU-a Turskoj nakon propalog vojnog udara 15. srpnja.

'Pokušaj puča prvi puta se dogodio u zemlji koja s Europskom unijom pregovara o članstvu. Očekivali bismo od šefova država, ministara, europskih dužnosnika da sami dođu u vide što se događa u Turskoj, umjesto da se oslanjaju na ono što vide u vijestima', rekla je Celik.

'Svi znamo u kojoj je mjeri izražena solidarnost s Francuskom nakon napada. Mislim da je ta solidarnost izostala u slučaju Turske. To je poprilično razočaravajuće', dodala je ona te 'šokantnim' ocijenila medijska nagađanja da je vojni udar inscenirala turska vlada, predstavljajući ih pritom kao ozbiljne analize.

'To je isto kao da kažete da je 9/11 bio izveden iznutra, ili da iza napada u Bruxellesu stoji belgijska vlada', kazala je Celik.