proglašena džamijom

Turska će izvijestiti UNESCO o potezima vezanim uz Aju Sofiju

13.07.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Turska će izvijestiti UNESCO o promjenama vezanim uz istanbulsku drevnu Aju Sofiju nakon što je Ankara odlučila pretvoriti taj muzej u džamiju, izjavio je u ponedjeljak turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu

Turski sud u petak je poništio dekret iz 1934. godine kojim je Aja Sofija, nekoć bizantska crkva, postala muzej, a predsjednik Tayyip Erdogan, proglasivši ju džamijom, rekao je da će se prve molitve tamo održati u roku od dva tjedna.

Nakon Erdoganove objave UNESCO je priopćio u petak da će razmotriti status te znamenitosti koja se nalazi na popisu Svjetske baštine.

Cavusoglu je rekao da je Ankara iznenađena reakcijom UNESCO-a te da će ga izvijestiti o daljnjim koracima koji će biti poduzeti vezano uz Aju Sofiju, koja je devet stoljeća bila bizantinska crkva prije nego što su je Osmanlije pretvorile u džamiju.

'Mi moramo zaštititi baštinu naših predaka. Funkcija može biti ovakva ili onakva, to nema veze', rekao je Cavusoglu državnoj televiziji TRT Haber.

Upitan o kritikama i izražavanju zabrinutosti koji dolaze iz Grčke i drugih zemalja, a kojima se pridružio i papa Franjo, Cavusoglu je odgovorio da je odluka o pretvaranju Aje Sofije u džamiju zakonita.

'Mi poštujemo svačije stajalište, čak i ako se s njim ne slažemo, ali snažno odbacujemo komentare iznesene na način koji krši suverena prava Turske', istaknuo je.

Grčka je osudila u petak tursku odluku priopćivši da će se ona odraziti ne samo na odnose između dviju zemalja nego i na odnose Turske s EU-om. Papa Franjo je izjavio u nedjelju da ga je povrijedila ta odluka.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u ponedjeljak je osudio prenamjenu Aje Sofije iz muzeja u džamiju. Asselborn je ustvrdio da ta odluka predstavlja udarac u odnosima Turske s Europskom unijom, ali da ima takav učinak i na njezino mjesto u svijetu općenito.

'To je udarac Savezu civilizacija', istaknuo je luksemburški šef diplomacije. Savez civilizacija, tijelo koje podupiru Ujedinjeni narodi, osnovan je 2005. na inicijativu tadašnjeg španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera i tadašnjeg turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana kako bi ojačao interkulturalni i međureligijski dijalog.

Njegov cilj je približiti međusobno Istok i Zapad.

'S ovom gestom Turska je izbrisala takav razvoj', kazao je Asselborn uoči sastanka ministara Eu u Bruxellesu. Nakon što je u petak turski predsjednik Erdogan objavio, poslije izricanja sudske odluke, da Aja Sofija ponovno postaje džamija, zdanje je u subotu bilo zatvoreno za posjetitelje, javila je turska agenija Anadolija navodeći da timovi ministarstva turizma obilaze Aju Sofiju zbog priprema vezano uz promjenu namjene.