NEPODMIRENI DUGOVI

Turistički vodiči neće raditi za Atlas

28.04.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Od čelništva Udruge turističkih vodiča Splita (UTVS) doznajemo da će sutra, 29. travnja, na sastanku s vodičima, članovima udruge preporučiti da ne rade za turističke agencije Atlas i Astarea. Razlog za tako drastičan potez su nepodmirena dugovanja tih agencija, članica grupe Adriatica.net, za čitavu 2009. godinu

Sličan stav su zauzeli i u dubrovačkoj organizaciji koja okuplja turističke vodiče, a sve na preporuku krovne udruge turističkih vodiča. Nekada ugledna turistička agencija Atlas, skupa s agencijom Astarea, splitskoj udruzi duguje više od sto tisuća kuna za prošlu godinu. Dug dubrovačkoj udruzi je znatno veći, gotovo milijun kuna. Osim toga, UTVS više neće primati vaučere te dvije agencije jer se ne mogu naplatiti, pa ne žele dodatno povećavati gubitke i dubioze.

U splitskoj udruzi doznajemo da su oni višekratno zvali čelne ljude Atlasa i Astaree zbog namirenja dugovanja, da bi posljednji odgovor bio da novca nema i da ga u bliskoj budućnosti neće ni biti. Nakon informiranja članova udruge o prestanku suradnje s navedenim agencijama, UTVS planira provesti i ovrhu u nadi da će izvući dio novca koji su turistički vodiči zaradili, a inozemni klijenti odavno uplatili.

S obzirom da smo praktički već u turističkoj sezoni, postavlja se logično pitanje kako Atlas i Astarea uopće planiraju raditi u Splitu i Dubrovniku. Ako se krene u rad na crno, šteta je višestruka za državni proračun, ali i za kvalitetu turističke usluge.

Te agencije imaju i velika dugovanja prema autobusnim prijevoznicima i prema restoranima u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prijevoznici su imali velike troškove za gorivo i parkiranje, zna se koliko je, primjerice, skupo parkiranje za autobuse u Dubrovniku ili Trogiru, od 250 kuna na sat pa naviše. Isto tako, troškovi restorana su bili veliki i nikad naplaćeni, a porezne i druge obaveze i davanja uredno stižu vlasnicima.

Takav epilog i neriješene dubioze su ipak na određeni način iznenađenje. Atlas i Astarea, članice grupe Adriatica.net, trebale su se konsolidirati promjenom vlasničke strukture našeg najvećeg turoperatora. Još u siječnju je najavljeno rješavanje nagomilanih problema i dugovanja, no to se zasada nije dogodilo. Postavlja se pitanje hoće li Atlas uopće preživjeti novonastalu situaciju u kojoj na početku turističke sezone ne može kvalitetno pružati usluge.

Ovakva situacija je već dno dna i drastično srozavanje nekad najuglednije turističke agencije u regiji. Odluka udruga turističkih vodiča i preporuka krovne udruge o prekidu suradnje s tim agencijama je veliki presedan i ozbiljan alarm za hrvatski turizam. To dovodi u pitanje najave i tvrdnje o konsolidaciji tvrtke Adriatica.net koju je podržala vlast i ministar turizma Damir Bajs. No, odgovor na to pitanje ćemo zapravo dobiti vrlo brzo, na licu mjesta, na turističkom tržištu Dalmacije.