PREDSTAVA ZA VAN

Turisti tvrde: Stanje u Sjevernoj Koreji posve je normalno

06.04.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Svakodnevni život u Sjevernoj Koreji odvija se kao i obično, rekli su u subotu u Pekingu za AFP turisti i vodiči koji i dalje posjećuju tu zemlju unatoč verbalnim prijetnjama Pjongjanga da priprema rat

Režim Kim Jon-Una SAD-u je zaprijetio nuklearnim napadom, a sjevernokorejske vlasti upozorile su diplomatske misije da im od 10. travnja nisu u mogućnosti zajamčiti sigurnost u slučaju sukoba.

Nekoliko turističkih grupa stiglo je u subotu u Peking iz Pjongjanga. 'Zadovoljni smo što smo se vratili, no nismo se bojali dok smo boravili ondje', rekla je Dankinja Tina Krabbe koja je u Sjevernoj Koreji provela pet dana.


Tinejdžer iz Hong Konga koji je u Sjevernoj Koreji bio na maturalnom putovanju dodao je kako je u zemlji posvuda mirno. Turisti su kazali kako su informacije o razvoju događaja pratili u hotelima rezerviranim za strance u sklopu programa britanskog BBC-ja.

'I dalje organizirano putovanja u Sjevernu Koreju. Ondje je upravo jedna grupa 'naših' turista. Može se osjetiti napetost, no ljudi i dalje nastavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, vrlo su srdačni i turistička djelatnost se nastavlja. No svi se nadamo da će se stanje smiriti', rekao je za France presse vlasnik turističke agencije Koryo Torus koja putovanja u Sjevernu Koreju organizira već 20 godina.

Sjevernokorejski vodiči koji prate turiste u obilasku rekli su kako se ne boje, da nisu uznemireni i da vjeruju kako je njihova država dovoljno moćna, a njihovi vođe dovoljno snažni da ih izvedu na dobar put.