KOBNI PAD

Turist poginuo na Brdu ukazanja u Međugorju

13.08.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Hodočašće u Međugorje bilo je kobno za državljanina Indonezije Lea Aguša Kumalu (72), koji je u nedjelju oko 17 sati prilikom pada na Brdu ukazanja, uslijed teških ozljeda, umro na licu mjesta. Potvrdio je to za Dnevni avaz glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak objasnivši da je Indonežanin prilikom pada udario glavom o kamen, a po dolasku ekipe Hitne pomoći na lice mjesta konstatirana je smrt

'On se nalazio u grupi hodočasnika koji su organizirano došli u Međugorje i najvjerojatnije ga je prethodno uhvatila slabost, uslijed čega se poskliznuo i nesretno pao. Na njegovom tijelu nisu uočeni znakovi nasilja niti bilo šta drugo što bi ukazivalo na sumnjive okolnosti, tako da je konstatirano da je riječ o nesretnom slučaju', rekao je Bošnjak za Dnevni avaz

O događaju je obaviještena Federalna uprava policije (FUP), koja će uputiti informaciju prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH te veleposlanstvu Indonezije zbog procedure transporta tijela.

Iako je Kumala stradao prilikom pada, česte su pojave, što je potvrdio Bošnjak, da u tom svetištu hodočasnici nestanu, nakon čega budu pronađeni mrtvi u međugorskim brdima.

Najsvježiji je primjer nestanka talijanskog hodočasnika, 73-godišnjeg Renata Zambellija, kojeg su u zajedničkoj akciji gorskih službi spašavanja iz BiH i Hrvatske tražili čak i pripadnici Oružanih snaga BiH, no nakon sedam dana pronađen je mrtav.

'Obično se radi o osobama koje su slaba zdravstvenog stanja, odnosno o fizičkim ili psihičkim bolesnicima koji u Međugorje dolaze po ozdravljenje ili utjehu. Kada su u pitanju organizirani dolasci, onda se takvo što rijetko dogodi, međutim, ako dolaze individualno, onda često stradaju', rekao je Bošnjak.

U policiji kažu do sada na tijelima nestalih osoba nije pronađen nijedan oblik nasilja, a svi nestanci bili su povezani isključivo s nepoznavanjem terena, posebno područja na kojem se spajaju Brdo ukazanja i brdo Križevac.