KOSOVSKI PREMIJER NA UDARU

Turci razapeli Haradinaja zbog Gülena: Pije alkohol, prekomjerno troši i negira da je musliman

05.04.2018 u 15:16

Bionic
Reading

Mediji lojalni turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu nastavljaju hajku protiv kosovskog premijera Ramusha Haradinaja koji je smijenio ministra unutarnjih poslova i šefa tajne službe zbog uhićenja i deportacije šestorice Turaka, predstavljajući ga kao osobu koja pije alkohol, negira da je musliman i prekomjerno troši novac

Konzervativan i Erdoganu blizak turski list Yeni Akit ovih dana nastavio je hajku na Haradinaja, navodeći kako se djeca kosovskog premijera obrazuju u školama koje pripadaju pokretu kontroverznog islamskog klerika Fethullaha Gülena, čije izručenje iz Sjedinjenih Država Ankara zahtijeva od neuspjelog vojnog puča u ljeto 2016. godine.

List, također, navodi kako iste škole pohađaju djeca predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Vesellija te ministra gospodarstva Besima Bekaja, no ne spominje kako je istu školu prošle godine završio sin kosovskog predsjednika Hashima Thacija.

Yeni Akit ističe kako se Haradinaj najžešće suprotstavio uhićenju i protjerivanju šestorice Turaka te kako je zbog toga odmah smijenio ministra policije i šef obavještajne službe. Podsjetimo, šestorica Turaka radila su kao nastavnici i menadžeri škole, a ujedno su pripadnici pokreta FETO, kojim upravlja Gülen, vjerski klerik u azilu.

Pored toga, Erdoganu blizak dnevnik objavio je Haradinajevu biografiju ističući kako je on prije povratka na Kosovo sa Zapada bio izbacivač u jednoj diskoteci te kako je bio jedan od zapovjednika OVK tijekom rata na Kosovu krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. List podsjeća da je sadašnji kosovski premijer neko vrijeme proveo u haškom pritvoru zbog optužbe da je tijekom rata počinio zločine nad Srbima i ostalim nealbanskim stanovništvom na Kosovu.

  • +2
Ramush Haradinaj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Analizirajući njegovu političku karijeru, Yeni Akit navodi kako Haradinaj na izborima nikad ne bi mogao osvojiti više od 10 posto glasova, iako je 2004. godine uspio zasjesti u premijersku fotelju. List se osvrnuo i na njegov privatni život tvrdeći kako kosovskog premijera u tamošnjem parlamentu nazivaju pijanicom jer voli zaviriti dublje u čašicu te kako je poznat kao 'premijer skandala'. Usto spominju Haradinajev nedavni posjet Švicarskoj, u kojoj je prema saznanjima lista potrošio 68.000 eura, dok istovremeno stanovnici Kosova jedva preživljavaju.

Na pitanje odakle mu impozantna obiteljska kuća, Haradinaj odgovara kako su je izgradili njegovi ratni suborci, stoji u tekstu turskog dnevnika, uz dodatak kako kosovski premijer u vlasništvu ima još jednu kuću koju iznajmljuje turskim liječnicima za 6000 eura mjesečno.

  • +2
Sastanak Grabar Kitarović s Erdoganom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Yeni Akit se osvrće i na Haradinajeve izjave o religiji te podsjeća kako je premijer jednom prilikom izjavio da je rođen kao musliman, ali da ne zna zašto te da nikad u životu nije bio u džamiji. Pritom se ističe njegovo odbacivanje Erdogana te Haradinajeva izjava kako on u turskom predsjedniku 'nema brata'.

Nakon uhićenja i protjerivanja Turaka te priče u turskom dnevnom listu kosovski premijer se oglasio na društvenim mrežama zapisavši da se Kosovo ne miješa u unutarnje probleme Turske te kako svi moraju znati svoje granice.