TRAŽE GA ZBOG RATNIH ZLOČINA

Beograd najavio žalbu Interpolu zbog ukidanja tjeralice za Haradinajem

02.12.2017 u 16:03

Bionic
Reading

Ministarstva pravde i unutarnjih poslova Vlade Srbije najavila su u subotu žalbu Interpolu nakon vijesti da je ta međunarodna policijska organizacija ukinula tjeralicu protiv kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, raspisanu po nalogu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu

U Ministarstvu pravde Srbije drže da Interpol ne može ukinuti  tjeralicu kojom službeni Beograd Haradinaja traži zbog ratnih zločina na Kosovu, već da je može samo učiniti nevidljivom za članice te organizacije.

'Tjeralica je i dalje na snazi', prenijela je agencija Tanjug izjavu neimenovanog izvora u Ministarstvu pravde Srbije, dok je agenciji Beta rečeno kako to ministarstvo 'nije dobilo obavijest od Interpola o ukidanju tjeralice' za kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem. 

U Ministarstvu pravde tvrde kako 'Interpol ne može ukinuti tjeralicu koju je raspisala neka država članica', pa tako ni u slučaju Haradinaja već samo onaj tko ju je raspisao.

Istodobno, Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) najavilo je u subotu da će s Ministarstvom pravde i Tužiteljstvom za ratne zločine uložiti žalbu na odluku Interpola o ukidanju tjeralice za Ramushem Haradinajem, te još 17 osoba s Kosova, koje je zbog ratnih zločina raspisalo srbijansko pravosuđe.

Prištinski i beogradski mediji objavili su ranije da se ime premijera Kosova Ramusha Haradinaja više ne nalazi na popisu 18 osoba s Kosova koje Srbija traži zbog ratnih zločina. 

Kosovski ministar pravde Kosova Abelard Tahiri izjavio je prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo tjeralicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija. Haradinaj je ranije u subotu izjavio kako 'nije službeno informiran' o brisanju tjeralice.

Predstavnici Srpske liste, koju podupire službeni Beograd, podržali su vladu Ramusha Haradinaja i za tu odluku dobili potporu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je sredinom rujna rekao ta odluka ne mijenja stajalište službenog Beograda koji Haradinaja i dalje vidi kao optuženog ratnog zločinca.

'Nikakve druge mogućnosti realno nije ni bilo... A Haradinaj je za nas i dalje optuženi ratni zločinac i mi ćemo tražiti provođenje pravde do kraja"' rekao je tada Vučić.