razdvojeni u pitanjima

Turbulentnom razlazu Britanije i EU ne nazire se kraj; Johnson ne odustaje

14.12.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Velika Britanija i Europska unija još uvijek su udaljene u trgovinskim pregovorima nakon Brexita, ali premijer Boris Johnson još ne želi odustati, rekao je britanski ministar gospodarstva Alok Sharma u ponedjeljak

Velika Britanija i Europska unija u nedjelju su se dogovorile da će se sljedećih dana "dodatno potruditi" da postignu trgovinski sporazum unatoč tome što su propustili ranije zadani krajnji rok da spriječe turbulentni izlazak krajem mjeseca.

"Nastavit ćemo pregovarati, naravno razdvojeni smo u nekim pitanjima, ali kao što je premijer rekao, ne želimo napustiti te pregovore", rekao je Sharma za Sky.

"Ljudi očekuju od nas, tvrtke u Velikoj Britaniji očekuju da napravimo dodatne korake i upravo to radimo."

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su pregovaračima nedjelju kao krajnji rok kako bi pronašli način da nađu izlaz iz slijepe ulice u pregovorima koji će zajamčiti Britaniji nulti carinski i nulti kvotni pristup jedinstvenom tržištu EU-a.

"Bilo kakav dogovor koji postignemo s EU mora poštivati ​​činjenicu da smo suverena zemlja, neovisna zemlja, i to je osnova na kojoj ćemo sklopiti dogovor, ako se dogovor može postići", rekao je Sharma.

U nedjelju su Johnson i Von der Leyen ovlastili pregovarače da nastave rad, iako je Johnson zvučao pesimistično u vezi s izgledima za napredak u pregovorima.

Johnson je u nedjelju rekao da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija vrlo udaljeni u ključnim pitanjima pregovora o brexitu tako da treba biti spreman na izlazak Britanije iz EU-a 31. prosinca bez sporazuma.

"Bojim se da smo još uvijek vrlo udaljeni u nekim ključnim stvarima, no dok je života ima i nade, nastavljamo pregovarati da vidimo što možemo učiniti. Ujedinjeno Kraljevstvo sigurno neće napustiti pregovore", rekao je Johnson novinarima.

Dodao je da se sporazum može postići ako ga EU želi, ali i da je izlazak bez trgovinskog sporazuma najvjerojatniji ishod.

Pregovarač EU-a Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da je sporazum još moguć.

"Dat ćemo svaku šansu tom sporazumu... koji je još uvijek moguć", rekao je Barnier novinarima po dolasku na sastanak s predstavnicima 27-orice koje treba izvijestiti o stanju pregovora s Velikom Britanijom. "Dobar, uravnoteženi sporazum".

"Dva uvjeta još nisu ispunjena. Slobodno i pošteno tržišno natjecanje.. i dogovor koji jamči recipročni pristup tržištima i vodama. Na tim točkama nismo pronašli pravu ravnotežu s Britancima. Pa nastavljamo raditi", kazao je.

Izostane li trgovinski dogovor, Britanija će od iduće godine s Europskom unijom trgovati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači uvođenje novih carina.

"Naši pregovarački timovi posljednjih dana radili su dan i noć. Unatoč iscrpljenosti nakon skoro godinu dana pregovaranja, unatoč činjenici da su krajnji rokovi nekoliko puta prekoračeni, mislimo da je razumno u ovom trenutku učiniti dodatni korak. Ovlastili smo naše pregovarače da nastave pregovore kako bi vidjeli je li moguć sporazum čak i u nekoj kasnijoj fazi", poručili su u nedjelju zajedničkom priopćenju von der Leyen i Johnson nakon telefonskog razgovora.

Ključna područja neslaganja su ribarstvo, pravedni tržišni uvjeti i rješavanje budućih sporova.

Vremena za dogovor sve je manje. Ako se i postigne sporazum trebat će ga još i ratificirati prije nego što istekne prijelazno razdoblje u kojem je Velika Britanija još dio unutarnjeg tržišta i carinske unije. Prijelazno razdoblje istječe 31. prosinca u ponoć.