niz scenarija

Četiri broda kraljevske mornarice starataju 1. siječnja; štiti će britanske ribolovne vode nakon Brexita

12.12.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Četiri patrolna broda kraljevske mornarice bit će spremni od 1. siječnja štititi britanske ribolovne vode ako prijelazno razdoblje nakon Brexita završi bez dogovora o budućim odnosima s Europskom unijom, objavilo je u subotu britansko ministarstvo obrane (MoD)

"MoD je proveo opsežno planiranje i pripremu kako bi osigurao spremnost obrane na niz scenarija na kraju prijelaznog razdoblja", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.

Plovila mornarice duga 80 metara imat će ovlasti zaustaviti, provjeriti i zaplijeniti sve ribarske brodove EU-a koji operiraju u isključivo gospodarskom pojasu Britanije (EEZ) koji se proteže oko 320 kilometara od obale.

Guardian je ranije objavio da će dva plovila biti raspoređena na moru, dok će druga dva biti pripravna u slučaju ulaska ribarskog broda EU-a u EEZ.

Pregovori Londona i Bruxellesa zapinju na tri pitanja - ribarstvu, pravednom tržišnom natjecanju i rješavanju budućih sporova. Britanija je napustila EU 31. siječnja, ali je neformalna članica do 31. prosinca i kraja prijelaznog razdoblja.

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekli su u petak da je "malo vjerojatan" trgovinski sporazum.