SEKULARISTI ZABRINUTI

Tuniski islamisti izazvali gnjev razgovorima o kalifatu

15.11.2011 u 21:51

Bionic
Reading

Tuniski sekularisti objavili su da se njihova bojazan od islamista pokazala opravdanom u utorak kada je visoki dužnosnik umjerene islamističke stranke, pobjednice prošlomjesečnih izbora, zazivao obnovu kalifata, odnosno islamističke držav

Snimka objavljena na Youtubeu prikazuje Hamadia Jbelia, glavnog tajnika stranke Ennahda, kako stranačkim pristašama govori 'Mi smo u šestom kalifatu, ako Bog da!'.

Kalifat je bio sustav vladavine u islamskim carstvima utemeljen na šerijatskom zakonu. Postojalo je pet kalifata pod različitim dinastijama, sve dok utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk nije ukinuo posljednji kalifat početkom prošloga stoljeća.

Izjava Jbelia, Ennahdinog kandidata za premijera, otežala je napore pobjedničke stranke da formira koalicijsku vladu, jer je jedan od mogućih partnera iz protesta prekinuo pregovore.

Ennahda je uvjeravala Tunižane da u društvo neće uvoditi muslimanski moralni zakon i da će poštivati jednakost žena, ali su sekularisti protumačili izjavu Jbelia kao dokaz da njegova stranka ima skrivene namjere.

Khemais Ksila, član izvršnog odbora stranke Ettakatol, rekao je da stranka suspendira pregovore u dva od tri povjerenstva koja rade na koalicijskom sporazumu. 'Ne prihvaćamo tu izjavu. Mislili smo da ćemo s partnerima izgraditi drugu republiku, a ne šesti kalifat', istaknuo je Ksila.