IZAŠAO ČETVRTI MINISTAR

Tuniska vlada 'nacionalnog raspada'

18.01.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Privremeni tuniski predsjednik Fued Mebaza i premijer Mohamed Ganuši dali su u utorak ostavke Ustavnom demokratskom okupljanju (RCD), stranci svrgnutog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, javila je službena tuniska agencija TAP. Nešto ranije, Demokratski forum za rad i slobodu objavio je odmah nakon povlačenja trojice ministara iz sindikalne središnjice, da neće sudjelovati u tuniskoj vladi nacionalnog jedinstva sastavljenoj u ponedjeljak u kojoj je imao jedno ministarstvo

RCD je objavio priopćenje, na koje se poziva TAP, da je isključio bivšeg predsjednika Ben Alija i njegovih šest suradnika na temelju istrage u stranci, nakon teških događaja koji su potresli zemlju zadnjih tjedana.

Ostavkama privremenog predsjednika i prijelaznog premijera odvajaju se državna tijela od političkih stranaka, što je u ponedjeljak odlučila nova vlada nacionalnog jedinstva, prenosi TAP.

To je objavljeno nakon oštra osporavanja sastava te vlade u kojoj je osam članova dosadašnje ekipe bivšeg diktatora, a svi su članovi RCD-a koji je vladao 23 godine.

Nešto ranije, Demokratski forum za rad i slobodu objavio je, odmah nakon povlačenja trojice ministara iz sindikalne središnjice, da neće sudjelovati u tuniskoj vladi nacionalnog jedinstva sastavljenoj u ponedjeljak u kojoj je imao jedno ministarstvo

Predsjednik stranke Mustafa Ben Džafar, imenovan u ponedjeljak ministrom zdravstva, 'odlučio je otkazati sudjelovanje u vladi', izjavio je Abdelatif Abid, član političkog ureda stranke.

'Neće položiti prisegu dok ne završi razgovore s premijerom
Mohamedom Ganušijem glede zahtjeva Demokratskog foruma koji se odnose na sastav kabineta', dodao je Abdelatif Abid.

Dodao je da se 'ti razgovori održavaju u suradnji s Općim savezom tuniskih radnika koji je u utorak odlučio napustiti vladu u kojoj je imao tri predstavnika'.