IDEJA BIVŠEG SLOVENSKOG PREDSJEDNIKA

Tuerk za velike sabirne centre i temeljitu provjeru izbjeglica

14.09.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji ima potporu svoje vlade kao jedan od kandidata za budućeg glavnog tajnika UN-a, izjavio je da je europska rasprava o kvotama za migrante i izbjeglice kontraproduktivna, te se zauzeo za osnivanje velikih sabirnih centara koje bi zajednički financirale članice EU-a, dok se ne odluči koje bi se izbjeglice i migrante primilo, a koji bi ušli u postupak repatrijacije u zemlje iz kojih dolaze

U takvim bi se centrima analiziralo tko su ljudi koji su došli u Europu, odnosno 'tko su izbjeglice', a tko oni koji nisu, pa zato ne mogu dobiti azil, pa bi bili vraćeni u države izvora u kojima za njih nema opasnosti, izjavio je Tuerk u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od ponedjeljka.

Takvi bi centri, po Tuerkovoj ocjeni, EU stajali nekoliko stotina, a najviše milijardu eura, dok je sadašnja rasprava o obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica i migranata pogrešna i kontraproduktivna jer dijeli članice i onemogućava usvajanje zajedničke europske imigracijske politike i politike azila, ocijenio je Tuerk.

S druge strane, Tuerk je upozorio da će Njemačka, ali i cijela Europa, zbog demografske situacije trebati desetke milijune novih radnika u idućim desetljećima, ali u isto vrijeme istaknuo probleme s integracijom velikog broja migranata iz različitih kultura.

'Pravo rješenje za izbjegličku problematiku je završetak ratova i repatrijacija većine ili velikog dijela', naveo je Tuerk te upozorio na rat u Iraku 2003. godine kao izvorište destabilizacije Bliskog istoka, koji je doveo do ratova i seobe stanovništva.

U velikom razgovoru za vodeći slovenski list, koji je najvećim dijelom bio posvećen izbjegličkoj krizi, Tuerk se osvrnuo i na hrvatsko-slovenski spor oko arbitraže te podupro vladu Mire Cerara u njenom inzistiranju da arbitražu o granici treba nastaviti bez obzira na skandal i izlazak Hrvatske iz tog procesa.

'Hrvatska bi se željela osloboditi obveze koja proizlazi iz arbitražnog sporazuma i to je njen problem, a ne problem Slovenije', kazao je Tuerk te podupro vladu u njenom stajalištu da nema alternative arbitražnoj presudi za granični prijepor i da mora doći do pravorijeka koji će poštovati obje strane.

'Arbitražni sporazum je pravna obveza. Arbitražni sud sada mora odlučiti jesu li navodne povrede arbitražnog sporazuma takve da arbitraža više ne može djelovati', kazao je Tuerk, dodavši kako smatra da arbitraža nema alternativu.

'Za Sloveniju je važno da u tome pokaže odlučnost, volju i živce jer nema drugoga puta i ne smije u površnim kontaktima s Hrvatskom stvarati iluziju da postoji alternativa arbitraži', kazao je Tuerk.