KOCKANJE S TERITORIJEM

Tuđman traži referendum o arbitraži

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2009 13:31
  • Objavljeno 03.11.2009 u 13:26
MIROSLAV TUĐMAN

MIROSLAV TUĐMAN

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Kandidat za hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman izrazio nezadovoljstvo Sporazumom o arbitraži između Hrvatske i Slovenije te zatražio da Vlada o tome raspiše referendum koji bi se održao isti dan kad i predsjednički izbori

Tuđman je rekao kako bi referendumsko pitanje građanima trebalo biti: 'Jeste li za to da se pitanje granica s Slovenijom, umjesto političkog odlučivanja arbitražom, rješava samo i isključivo na Međunarodnom sudu pravde?'

Osim toga, predložio je da se, dok se ne održi referendum, stavi moratorij na međunarodne ugovore, tj. pregovore s Europskom unijom (EU).

"Javnost je ogorčena, zabrinuta i prevarena", istaknuo je Tuđman te dodao kako narod odbija od vlade predložen, a jučer i u Hrvatskome saboru iznuđeni pristanak na političku arbitražu granice sa Slovenijom.

Dodao je kako je to pitanje "prevažno za Hrvatsku" te je ocijenio da jučerašnja odluka saborskih zastupnika nije dobra i da, kako je rekao, sadašnji sastav Sabora nije u stanju donijeti odgovornu odluku.

"Vlada nema moralnog prava da preuzme na sebe daljnje pregovore. Davanje hrvatskog teritorija, bez mišljenja svih hrvatskih državljana o postupku razgraničenja, bila bi izdajnička politika", istaknuo je Tuđman

Obećanje kako je politička arbitraža uvjet za nastavak pregovora s EU-om "kockanje je s hrvatskim državnim teritorijem, suverenošću i sudbinom Hrvatske", ustvrdio je.

Ocijenio je da je politička arbitraža EU-a porazna i za samu Europsku uniju, jer se pokazuje nedosljednom i nevjerodostojnom u poštovanju međunarodnog prava i poštovanju istih kriterija za primanje novih članica.

"Takva politika EU-a može imati za posljedicu da trajno zatruje odnose između hrvatskoga i slovenskog naroda, koji nikada u povijesti nisu bili u sukobu", rekao je Tuđman

Spomenuvši jučerašnju raspravu u Hrvatskome saboru o Sporazumu o arbitraži, ocijenio je da su se i vladajuća koalicija i oporba utrkivale u dokazivanju tko je prvi pristao na te neprihvatljive uvjete.

Istaknuo je da je to slom politike koja je deset godina isticala kako nema alternative bespogovornom ulasku u Europsku uniju te da Hrvatska u odnosu prema njoj treba braniti i zastupati hrvatske nacionalne i gospodarske interese.

Na pitanje o stajalištu komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" o hrvatsko-slovenskome graničnom sporu Tuđman je odgovorio da i Crkva - ako ateisti i agnostici imaju pravo govoriti to što govore - "ima pravo kazati svoje stavove, pogotovo što se radi o vrijednosnim stavovima, a ne neposrednim političkim odlukama".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi