HAŠKI SUD NAREDIO

Tuđman mora svjedočiti u slučaju Karadžić

15.07.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Haaški tribunal danas je posebnim nalogom subpoenom obvezao bivšeg šefa hrvatske obavještajne službe Miroslava Tuđmana da razgovara sa zastupnicima obrane Radovana Karadžića, kojemu se sudi u Haagu, i tako prihvatio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995., piše sarajevski Dnevni avaz.

Karadžić je taj zahtjev temeljio na tvrdnji da je kao načelnik HIS-a Miroslav Tuđman 'imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je od 1994. do 1995. Hrvatska bila posrednik'. Ako se ne odazove obvezujućem nalogu, protiv Tuđmana bi Tribunal mogao pokrenuti postupak za nepoštovanje suda, a kazna je do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura ili oboje.

Pozivajući se na 'izvješća američkih obavještajnih agencija', Karadžić navodi da je 'krajem travnja 1994. veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith, uz odobrenje predsjednika Billa Clintona, dao zeleno svjetlo hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da 'uveze oružje iz Irana i prebaci ga armiji bosanskih muslimana, protivno embargu Ujedinjenih naroda'.

Od svibnja 1994. do rujna 1995. prema tvrdnji Karadžićeve obrane 'preko Hrvatske su iz Irana i drugih islamskih država muslimanskim snagama u BiH prokrijumčarile stotine tona pješačkog i drugog oružja vojsci'.