ZAŠTITA HRVATSKIH TVRTKI?

Tuđman: Mediji rade za privatne interese

25.10.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat prof. dr. Miroslav Tuđman pozvao je hrvatske građane da promisle i shvate pozadinu svakodnevno pokretanih afera u Hrvatskoj. Tvrdi da su, u uvjetima globalne krize, napadnute tvrtke koje su poželjne mete za preuzimanje, ili za stvaranje vlastitog utjecaja unutar njih

U priopćenju koje potpisuje Tuđmanov izborni stožer tvrdi se da su u protekla tri mjeseca 'pojedini mediji u većinskom stranom vlasništvu, prednjači Večernji list otkako je postavljen novi glavni urednik, a tu je i Jutarnji, Business.hr itd. te neki portali na internetu, u kontekst afera s političkom pozadinom, uvrstili ključne domaće tvrtke: HEP, HŽ, HAC, Hrvatski građevinski konzorcij (Konstruktor, IGH itd.), Podravku, brodogradilišta...' zbog ostvarenja privatnih interesa

'Sve napadnute tvrtke su ili monopolisti, ili su tvrtke koje se spominje kao one koje treba privatizirati, dakle koje bi netko bogat htio kupiti. Hrvatske autoceste su zanimljive, jer raspisuju natječaje za milijunske poslove izgradnje prometnica. Ključni krimen je taj što poslove daju domaćem građevinskom konzorciju, a ne strancima. Istodobno, napada se i taj građevinski konzorcij, jer je uspio izići na strana tržišta i dobiti milijunske poslove, te je postao konkurencija drugima', tvrde Tuđmanovi zagovornici.

Mediji su krivi za sve

Tuđman i Domazet Lošo na Oltaru domovine

Novinara Jutarnjeg lista Gordana Malića Tuđman optužuje da objavljuje napadačke tekstove na domaće građevinske firme upravo prije nego što te tvrtke trebaju dobiti poslove u inozemstvu te dodaje da je čak i 'hrvatski državni poglavar napadao IGH upravo kad im je krenulo u inozemstvu, čak ih je natjerao da promijene ime'.

'Za HEP je lansirana priča o privatizaciji. Treba mu vjerojatno aferama umanjiti vrijednost, kako bi ga zainteresirani lakše kupili, kad za to dođe vrijeme.Podravka je zbog raspršene vlasničke strukture u uvjetima krize dobra meta za preuzimanje. Zainteresirani su stranci (jedna norveška i jedna srbijanska tvrtka). U cijelom se svijetu svi domaći čimbenici bore protiv stranih preuzimanja tvrtki koje proizvode hranu, jer stranci kad ih preuzmu prvo otkažu domaćim kooperantima', poručuje Tuđman.

Tvrdi da se sve odvija prema istom scenariju i da napad na tvrtku uvijek počinje napisom u novinama koje su 'slučajno' u stranom vlasništvu, a u napisu se obično govori o korupciji, krađi i nepotizmu, jer je već formirana publika kojoj je takav model razmišljanja hrana. Dodaje i da nijedan članak u kojem su zabilježeni loši poslovni rezultati u nekom poduzeću nije prerastao u aferu.

Zatim se izvorni članak, kaže Tuđman, odmah bez provjere činjenica prenosi i prepisuje po raznim portalima i radiopostajama, čime postaje vijest u koju više nitko ne sumnja.

'Upravo zato jer su je svi objavili. Tu se računa na relikt svijesti ostao iz socijalizma, kad se svaka vijest smatrala točnom jer je dolazila od autoriteta', ističe Tuđman i nastavlja da se zatim vijest prezentira na televiziji, uz uključivanje političara koji nastoje iskoristiti novonastalu situaciju za stranačke i osobne interese.

'HTV se sustavno paralizira'

'Nije suluda tvrdnja da to u slučaju Podravke čine i naši političari, od oporbenih prvaka pa do premijerke i ključnih ljudi HDZ-a. Zatim se na osnovi pritiska koji stvaraju političari angažiraju policija i pravosuđe. Točne činjenice se obično utvrde nakon proteka nekoliko godina, kad prestane interes javnosti za dotičnu temu koju je netko iskoristio', tvrdi Miroslav Tuđman.

Smatra da je 'lansiranje afere na televiziju ključan moment jer svi napisi u novinama u stranom vlasništvu ne vrijede ništa ako ne budu pretvoreni u udarne vijesti na televiziji.'

Kaže da je stoga poželjno da urednici budu nesposobni jer se takvi, uvjeren je Tuđman, zadovoljavaju prepisivanjem iz novina. Navodi i da se ljude koji na javnoj televiziji poznaju politiku, ekonomiju i novinarstvo eliminira iz komentiranja i paralizira se nacionalnu televiziju aferama.

'Gdje je tu narod?'

'Cilj ovakvih napada je uvijek napad na tvrtku, njezino slabljenje na tržištu, a osobito u situaciji izlaska na strana tržišta. Napadi na Vladu su sekundarni s pozicije naručitelja napada, ali naručitelj napada računa upravo na to da će domaći politički oponenti iz svojih interesa za sve okriviti Vladu i ona će time biti ucijenjena da pod pritiskom radi ono što ne bi smjela. A Vlada ni premijerka ne bi smjele biti tužitelji, suci i izvršitelji u stvarima u kojima se krši zakone (npr. nasilno baratanje imenovanjem novog predsjednikom NO-a Podravke, svođenjem branitelja na marionete u postupku itd.).Nažalost, svjedoci smo i situacije da ovakve stvari dobro dođu Vladinim čelnicima, jer im, iako u krivo doba, služe za učvršćivanje osobnog položaja, a na to kreatori priče i računaju', ističe dr. Tuđman i na kraju se pita gdje je tu narod, a gdje je nacionalni interes Hrvatske da sačuva svoja blaga, i Podravku i druga koja su napadnuta i kojima se destabilizira i gospodarstvo i državna sigurnost.