PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

Maturu na jesenskom roku palo 40 posto pristupnika

09.09.2021 u 20:53

Bionic
Reading

Četrdeset posto pristupnika nije položilo državnu maturu na jesenskom roku. Prema privremenim rezultatima - od 4715 prijavljenih, maturu nije položilo njih 1911, a 51 od njih pao je na sva tri obvezna ispita, javlja HRT

Neki su maturanti diskvalificirani zbog korištenja mobitela ili su ostali neocijenjeni jer se nisu potpisali na ispit. Loši rezultati na jesenskom roku bilježe se već godinama. Priliku za popravak pristupnici će imati dogodine u ljetnom roku, ali uz plaćanje.

'Ovaj rok je njima još uvijek besplatan i mnogi od njih, očito je - nisu se baš potrudili nego su tek tako izišli. To se pokazalo i na drugim pokazateljima. U eseju iz hrvatskog jezika njih 700 tinjak dobilo je negativne ocjene, tj. nisu osvojili nijedan bod, bilo da su ga predali prazan ili nisu imali dovoljno riječi kako to pravila nalažu', izjavio je za Dnevnik HTV-a Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Podsjetimo, nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja - NCCVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi, javila je Hina.

Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine. Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će biti provedeni kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022., a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulumom za završni razred do tada obraditi.

  • +23
Prvi dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tijekom provedbe probnih ispita, nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO.

Nakon provedbe probnih ispita, učenici i nastavnici će ispunjavati online upitnike u kojima će moći izraziti svoje mišljenje o provedenim probnim ispitima i načinu provedbe.