NEREDI NA PREDIZBORNOM SKUPU

Trumpu poručili da je fašist, on ih poslao kući mamama

25.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tijekom sinoćnjeg predizbornog skupa Donalda Trumpa, republikanskog kandidata na predstojećim američkim predsjedničkim izborima, u Novom Meksiku izbili su nasilni prosvjedi te su završili sukobima policije s Trumpovim neistomišljenicima

Kako javljaju novinske agencije, do sukoba je došlo ispred kongresnog centra u Albuquerqueu, gdje su tisuće Trumpovih pristaša burno pozdravljale svojeg predsjedničkog kandidata, što je izazvalo revolt stotinjak njegovih neistomišljenika koji su na policiju i osiguranje bacali zapaljene majice, boce i druge predmete, nakon čega su srušili zaštitnu ogradu i nasrnuli na policiju koja ih je otjerala suzavcem i dimnim bombama.

 
Noseći transparente 'Trump je fašist' i 'Dovoljno smo čuli', prosvjednici su pokušali prekinuti Trumpov govor, odbijajući napustiti skup, a policija je u jednom trenutku iz gomile izvukla i potom uhitila prosvjednicu.
 
Nakon toga došlo je do komešanja u kojem su razbijena stakla kongresnog centra, a Trump je reagirao uobičajeno poručivši prosvjednicima da se 'vrate mamama'.

Inače, ovo je bila prva postaja Trumpove turneje po Novom Meksiku, američkoj saveznoj državi u kojoj živi najviše hispanoameričkih stanovnika.

Guvernerka Novog Meksika Susana Martinez, jedina hispanoamerička guvernerka u SAD-u, oštro je kritizirala Trumpove opaske o imigrantima i njegov prijedlog da se duž američko-meksičke granice izgradi zid. Iako republikanka i čelnica Udruge republikanskih guvernera, Martinez nije nazočila Trumpovom skupu, niti je dosad podržala njegovu kandidaturu za predsjednika.
 
Američki milijarder je zauzvrat pročitao niz negativnih statističkih podataka o Novom Meksiku, uključujući porast broja ljudi koji dobivaju kupone za hranu.

'Guvernerka treba bolje raditi. Možda ću se kandidirati za guvernera Novog Meksika kako bih pokrenuo ovo mjesto', kazao je Trump, a njegove su pristaše vikale: 'Izgradi taj zid!'