anketa

Trumpov opoziv podržava 45 posto Amerikanaca

01.10.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Broj Amerikanaca koji vjeruju da treba opozvati predsjednika Donalda Trumpa porastao je za osam postotnih bodova prošlog tjedna, nakon što je otkrivena 'ukrajinska afera', pokazuju rezultati ankete Ipsosa objavljene u ponedjeljak

Rezultati ankete provedene od 26. do 30. rujna pokazuju da 45 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da Trump 'treba biti opozvan', u odnosu na 37 posto u sličnoj anketi provedenoj tjedan ranije, prije nego su iznesene optužbe na račun predsjednika za vršenja pritiska na Ukrajinu u pokušaju klevete njegovog najizglednijeg demokratskog protivnika na izborima, Joea Bidena.

Četrdeset i jedan posto ispitanih smatra da Trump ne bi trebao biti opozvan, dok 15 posto 'ne zna'. Anketom je ispitano 2.234 Amerikanaca.

Trumpov opoziv podržava 74 posto demokrata, što je povećanje od 8 postotnih bodova te 13 posto republikanaca, 3 postotna boda više nego u ranijoj anketi. Nema promjene među nezavisnima, njih 37 posto podržava opoziv.

Da Trump nastoji oklevetati Bidena uoči kampanje za predsjedničke izbore 2020. smatra 43 posto ispitanika, 4 postotna boda više nego ranije.

Bilo koji izabrani dužnosnik 'trebao bi se izbaciti iz ureda' ako surađuje sa stranom vladom u napadu na političkog protivnika, smatra 66 posto Amerikanaca.

Američka javnost je iznimno usredotočena na pitanje opoziva nakon pritužbe zviždača o telefonskom razgovoru između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u srpnju.

Zastupnički dom je prošlog tjedna pokrenuo istragu za opoziv Trumpa nakon što je izvješće zviždača potaknulo sumnje da je Trump pokušao utjecati na Zelenskija nudeći mu gotovo 400 milijuna dolara vojne pomoći u zamjenu za političku uslugu odnosno pokretanje istrage o Joe Bidenu, bivšem potpredsjedniku i favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata.