sjena na vladu

Trump tražio pomoć od Australije u diskreditiranju istrage o ruskom miješanju u izbore

01.10.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Australije da "pomogne" u diskreditiranju istrage o vezama s Rusijom koja je bacila sjenu na njegovu vladavinu, a australski premijer Scott Morrison priznao je u utorak da je pristao pomoći

Glasnogovornik australske vlade potvrdio je da je Trump tražio od Morrisona da istraži dijelove istrage Roberta Muellera koja je zaključila da je Rusija radila u Trumpovu korist na izborima 2016. godine.

Dužnosnik je kazao kako je "Australija uvijek bila spremna pomoći i surađivati kako bi se dodatno rasvijetlila pitanja iz istrage".

"Premijer je u razgovoru s predsjednikom još jednom potvrdio svoju spremnost", otkrio je glasnogovornik.

Ovo otkriće će dodatno ojačati tvrdnje da Trump koristi Ovalni ured i riskira dugoročne odnose za svoje političke ciljeve, ocjenjuje agencija France presse.

Demokrati su već pokrenuli istragu o opozivu Donalda Trumpa jer je od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži njegovog potencijalnog rivala na sljedećim izborima, bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

Muellerova istraga završila je u ožujku i dovela je do osude nekoliko Trumpovih pomoćnika zbog opstrukcije pravosuđa i laganja istražiteljima.

Trump uoči predsjedničkih izbora 2020. tu istragu i njezine zaključke proziva zavjerom "duboke države", pozivajućui se na napise konzervativnih medija kao dokaze i nagovarajući ministarstvo pravosuđa da provede protuistragu.

New York Times, koji je prvi pisao o Trumpovom zahtjevu Australiji, tvrdi kako je Bijela kuća ograničila pristup transkriptu poziva između Trumpa i Morrisona, na sličan način kao u slučaju razgovora američkog čelnika s Volodimirom Zelenskijem.

Sada se istražuje i nekoliko drugih susreta i telefonskih razgovora Donalda Trumpa i inozemnih dužnosnika, uključujući i onaj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Washington Post odvojeno prenosi kako je državni odvjetnik Bill Barr imao nekoliko kontakata s dužnosnicima i špijunima u Australiji, Velikoj Britaniji i Italiji kako bi se istražio Mueller i zaključci američke obavještajne zajednice.

Ministarstvo pravosuđa pod Barrom, nakon Trumpovog poticaja, istražuje temelje Muellerove istrage, uključujući i dokaze koji su doveli do toga da su CIA, FBI i druge obavještajne agencije objavile kako se Rusija doista miješala u izbore.

Australija i Velika Britanija su važne za ovaj slučaj jer je prvotna istraga FBI-ja o ruskom miješanju pokrenuta u srpnju 2016. nakon što je ta institucija dobila dojavu australskog diplomata u Britaniji o susretu između ruskih obavještajaca i člana Trumpove kampanje.

Svoju pomoć je u svibnju u pismu Barru i predstojniku Bijele kuće Micku Mulvaneyu ponudio i australski veleposlanik u Washingtonu. Morrison je nedavno bio u državnom posjetu SAD-u, a njegovi bliski odnosi s Trumpom već su dugo tema analiza u Australiji.

Za Morrisonovu vladu, smatra Emma Shortis sa sveučilišta Royal Melbourne Institute of Technology, riskantno je toliko se zbližiti s Trumpom kad to nije učinila nijedna druga država.

"Mislim da razvoj događaja to pokazuje - Trump će vas tražiti usluge, uvući vas u kontroverze i dovesti odnose u rizične situacije", zaključuje Shortis.