UOČI I NAKON INAUGURACIJE

Trump stigao u Washington, zadržao neke Obamine dužnosnike i odmah se baca na uredbe

19.01.2017 u 21:16

  • +4

Donald Trump sa obitelji stigao u Washington na inauguraciju

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jonathan Ernst

Bionic
Reading

Donald Trump je u četvrtak doputovao vojnim zrakoplovom u Washington gdje će u petak položiti prisegu kao 45. predsjednik Sjedinjenih Država, a novi američki predsjednik zadržat će 50 dužnosnika Baracka Obame na ključnim mjestima. Također, namjerava početi donositi uredbe čim preuzme dužnost, najavio je glasnovornik Sean Spicer

Novoizabrani predsjednik je još dan ranije bio stigao u prijestolnicu u vezi s inauguracijom, ali se vratio u New York gdje je prespavao. Kao što nalaže tradicija, Trump bi u četvrtak navečer trebao spavati u Washingtonu, u službenoj rezidenciji Blair House. Nakon polaganja prisege u petak u podne uselit će se u Bijelu kuću

U tamnom odijelu s plavom kravatom, budući američki predsjednik se spustio po stepenicama zrakoplova u društvu supruge Melanije koja je nosila sunčane naočale i kaput tamne boje i njihovog sina Barrona


Zrakoplov je sletio u vojnu bazu Andrews gdje je stacioniran predsjednički zrakoplov Air Force One kojim će Trump odsad putovati nakon inauguracije. Milijarder se u povorci odmah uputio u washingtonski hotel koji nosi njegovo ime, Trump International Hotel, koji je osobno otvorio tijekom predizborne kampanje, gdje je ručao s čelnicima republikanske većine u Kongresu.

Donald Trump
treba zajedno sa svojim budućim potpredsjednikom Mikeom Penceom sudjelovati i na svečanosti na vojnom groblju u Arlingtonu, u predgrađu prijestolnice, u čast ratnim veteranima. Održat će govor u okviru koncerata i vatrometa koji će se u prigodi inauguracije organizirati blizu Lincoln Memoriala, gdje će nastupiti nekoliko pjevača country glazbe.

Trump će zadržati 50 Obaminih dužnosnika na ključnim mjestima

Trump je zatražio od 50 vladinih dužnosnika na važnim mjestima da zasad ostanu u njegovoj administraciji, a među njima su zamjenik ministra obrane Robert Work i američki izaslanik za borbu protiv Islamske države Brett McGurk, izjavio je u četvrtak Trumpov glasnogovornik.

Zadržavanje važnih dužnosnika iz Obamine administracije je ključno za kontinuitet vlade i time se jamči pripremljenost zemlje za rješavanje bilo kakvih mogućih incidenata, rekao je glasnogovornik Sean Spicer na konferenciji za novinare.

Pedeset dužnosnika ostat će na svojim mjestima dok im Trumpova administracija ne nađe zamjenu, kazao je Spicer. Trump će u petak točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) položiti prisegu i preuzeti dužnost od predsjednika Baracka Obame

Trump namjerava početi donositi uredbe čim preuzme dužnost

Trump se sprema početi donositi uredbe svog prvog dana u Bijeloj kući u petak kako bi ukinuo politike odlazećeg predsjednika Baracka Obame i proveo dijelove svojih planova za obuzdavanje imigracije i izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Trump namjerava iskoristiti jedno od najmoćnijih sredstva u svom uredu - predsjedničko nalivpero - kako bi potpisao uredbe koje se mogu provesti bez rasprave u Kongresu.

'On je predan tome da ne samo prvog dana nego i drugog i trećeg donese stvarne promjena i mislim da ćete to vidjeti u predstojećim danima i tjednima', rekao je novinarima Spicer dodajući da očekuju aktivnost u petak, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna. Glavne teme Trumpova programa su obuzdavanje imigracije i stvaranje radnih mjesta, kazao je Spicer.

Trumpovi savjetnici provjerili su više od 200 mogućih uredbi čije će potpisivanje on razmotriti, a radi se o pitanjima s područja zdravstvene skrbi, klimatske politike, imigracije, energetike i drugih. Ne zna se koliko će tih uredbi Trump odobriti, rekao je član njegovog prijelaznog tima koji nema ovlasti za davanje izjava medijima.

Očekuje se da će Trump u prvih nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti potpisati uredbu o izgradnji zida na južnoj granici s Meksikom, što je jedan od nekoliko koraka vezano za obuzdavanje imigracije koji su mu preporučili savjetnici. To uključuje ukidanje Obamine uredbe kojom je dopušteno da više od 700.000 ljudi, koji su dovedeni u Sjedinjene Države ilegalno još kao djeca, ostane u zemlji s dvogodišnjom dozvolom rada i pohađanja koledža.