ostavlja skandale iza sebe

Trump stigao u Rijad, početnu postaju prve inozemne turneje

20.05.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u subotu u Rijad, početnu postaju svoje prve inozemne turneje, ostavivši iza sebe u domovini skandal zbog načina na koji je utjecao na istragu o mogućoj povezanosti nekih od članova njegova izbornog stožera s Rusijom

Avion Air Force One sletio je na aerodrom Kralj Haled u Rijadu, gdje je američkog predsjednika dočekao po protokolu crveni tepih.

Tijekom poslijepodneva Trump bi trebao razgovarati s kraljem Salmanom i vodećim ljudima saudijskog kraljevstva.

Očekuje se da američki predsjednik u Saudijskoj Arabiji sklopi i dogovor o oružju, a u nedjelju bi pred 50 muslimanskih čelnika s kojima bi se trebao sastati i pozvati ih na borbu protiv ekstremizma trebao održati govoru u kojem će, kako je najavljeno, izraziti nadu u mirovnu viziju islama.

Dužnosnici u administraciji rekli su da Trump želi iskoristiti sastanke kako bi stvorio ‘ujedinjenu, jaku protutežu’ iranskome utjecaju u regiji.  

Nakon Rijada, Trump će posjetiti Izrael, Palestinske teritorije, Vatikan, Bruxelles i Siciliju gdje se održavaju summit NATO-a i G7.

Predviđeno je da prevali više od 25.000 kilometara kako bi ponovno uspostavio američko vodstvo, izgradio veze s ključnim vođama i potvrdio jedinstvo između triju najvećih svjetskih religija, kako je najavljeno iz Bijele kuće.

Trump na prvom međunarodnom pohodu treba demonstrirati američko vodstvo, premda njegov vanjskopolitički tim tek treba biti imenovan i administracija radi na njegovim stajalištima o ključnim pitanjima, uključujući strategiju borbe protiv Islamske države i odluku o tome treba li ostati u pariškome klimatskom sporazumu.