predsjednik pod lupom

Trump se žalio na odluku da mora predati financijske izvještaje

11.06.2019 u 07:56

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od žalbenog suda da poništi odluku kojom se od njegove računovodstvene tvrtke traži da preda sve financijske izvještaje prije nego što je on postao predsjednik Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Tumpovi odvjetnici su u sudskom podnesku naveli kako je odluka od 20. svibnja kojom je sudac Amit Mehta naložio tvrtki Mazars LPP da preda sve financijske podatke bila pogrešna i trebalo bi je promijeniti.

Mehtina odluka bila je prvi put da je savezni sud ušao u sukob oko toga koliko daleko Kongres može ići kod ispitivanje Trumpa i njegova poslovanja.

Odbor za nadzor u Zastupničkom domu smatra kako je potrebno ispitati Trumpovo financijsko poslovanje kako bi se utvrdilo ima li sukoba interesa, te je li prekršio zakon tako što se nije odvojio od svojih poslova, kao što su to činili prethodni predsjednici.

Trump odbija surađivati ​​s nizom istraga o pitanjima koja se kreću od poreznih prijava do hotela u Washingtonu, a u tužbi podnesenoj 22. travnja se navodi kako je sudski poziv odbora premašio ustavne granice ovlasti Kongresa da ga istraži.