Jared Kushner

Trumpov zet u središtu afere: Suvlasnik je tvrtke u koju je iz poreznih oaza stiglo 90 milijuna dolara

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 10.06.2019 18:44
  • Objavljeno 10.06.2019 u 18:44
Jared Kushner

Jared Kushner

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jared Kushner, zet kojeg je Donald Trump odmah na početku mandata imenovao svojim savjetnikom za vanjsku politiku, suvlasnik je kompanije u koju stiže novac iz tvrtke registrirane na Kajmanskom otočju, a kojoj se ne znaju pravi vlasnici

Kompanija u kojoj Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, drži vlasnički udio u posljednje dvije godine primila je 90 milijuna dolara od nepoznatih inozemnih financijera, objavio je u ponedjeljak britanski dnevnik The Guardian. Sporna tvrtka nosi ime Cadre, a novac u nju stiže kroz kompaniju registriranu na Kajmanskom otočju, poznatoj poreznoj oazi čija regulativa gotovo u potpunosti onemogućuje otkrivanje stvarnih vlasnika ili izvora financiranja.

Kompanijom na Kajmanskom otočju upravlja poznata američka investicijska banka Goldman Sachs i formalno se nalazi u vlasništvu druge tvrtke Goldman Sachsa, također registriranoj u poreznoj oazi. Najnovije otkriće dodatni je uteg za vladu i suradnike Donalda Trumpa, poznate po niskoj transparentnosti i visokim sumnjama oko mogućih financijskih koristi koje proizlaze iz položaja i utjecaja predsjednika te onih koji ga okružuju.

Jared Kushner, koji se 2009. vjenčao sa starijom Trumpovom kćeri Ivankom, dolazi iz poznate njujorške obitelji koja se, baš kao i Trump, bavi poslovanjem nekretninama. Nakon što mu je 2005. otac Charles završio u zatvoru mladi Jared je preuzeo upravljanje obiteljskom tvrtkom. Donald Trump ga je odmah na početku mandata doveo u Bijelu kuću i imenovao ga savjetnikom unatoč tome što Kushner nije imao nikakvog političkog iskustva. Trump ga je zadužio za niz područja među kojima se ističe vanjska politika, odnosno odnosi Sjedinjenih Američkih Država sa zemljama na Bliskom istoku.

 Donald Trump i supruga Melania, kći Ivanka i zet Jared Kushner

Donald Trump i supruga Melania, kći Ivanka i zet Jared Kushner

Izvor: Profimedia / Autor: Samuel Corum

Dolaskom u Bijelu kuću Kushner se riješio vlasništva u ostaloj imovini, no zadržao je udio u tvrtki Cadre. Prvotno je vlasnički udio u toj kompaniji u potpunosti izostavio iz popisa svoje imovine, da bi ga kasnije nadodao pravdajući se da je prvi put napravio nenamjernu omašku. Kushner je osnovao Cadre 2014. s bratom Joshuom i Ryanom Williamsom, njihovim zajedničkim prijateljem koji je prije toga radio za Goldman Sachs.

Tajming poslovnog procvata

Sjedište tvrtke nalazi se na Manhattanu, u zgradi koja je u vlasništvu obiteljske kompanije Jareda Kushnera. Cadre se reklamira kao mjesto na koje mogu doći inozemni investitori zainteresirani za kupnju nekretnina, a upravlja i nekretninskim fondom u kojem se nalazi više od pola milijarde dolara te ulaže taj novac u nekretnine diljem SAD-a. Otkad je Kushner 2017. ušao u Bijelu kuću, vrijednost pod upravljanjem u fondu se upeterostručila.

Iz same tvrtke Cadre kažu da Kushner ne sudjeluje aktivno u poslovanju kompanije. Kushnerovi odvjetnici, čije izjave prenosi Guardian, kažu da je dao ostavku na svoje mjesto u upravi kompanije i da je vlasništvo smanjio na udio manji od 25 posto. Imena stranih kompanija koje kroz Goldman Sachs investiraju u Cadre nisu poznata niti regulativa diktira da se ona moraju objaviti. Prema izvorima na koje se pozivaju britanske novine, znatan dio novca stigao je na Kajmanske otoke iz druge porezne oaze, a dio je došao iz Saudijske Arabije.

Poznato je to da je Kushner izgradio vrlo dobre odnose sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom, sinom saudijskog kralja i de facto vladarom Saudijske Arabije, kojeg se kao nalogodavca povezuje i s brutalnim lanjskim ubojstvom novinara Džamala Hašodžija. Također, Kushner i njegova obitelj njeguju dobre odnose s nekoliko drugih država. Najskuplja investicija Kushnerove obitelji jest neboder na njujorškoj Petoj aveniji, koju je lani refinancirao fond države Katar.

Kushner je izgradio vrlo dobre odnose sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom

Kushner je izgradio vrlo dobre odnose sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vrijednost vlasništva koje Jared Kushner drži u tvrtki Cadre sada se procjenjuje na pedesetak milijuna dolara. Cadre, prema posljednjim dostupnim podacima s kraja ožujka, upravlja s oko 522 milijuna dolara imovine, a u kompaniji tvrde da se među investitorima ne nalaze strani državni fondovi. Novac koji pristiže s Kajmanskog otočja Cadre koristi za kupnju nekretnina u SAD-u, za što naplaćuje naknadu za upravljanje, a zadržava i dio profita koji se ostvari kroz ulaganje. Tvrtka s Kajmanskog otočja kojom upravlja Goldman Sachs počela je prikupljati novac za investiranje u Cadre u ljeto 2017., a banka je početkom prošle godine objavila da je postigla dogovor s klijentima o investiciji u tu kompaniju koja bi mogla dosegnuti čak 250 milijuna dolara.

Novac u tom fondu pravno je odvojen od vlasničkih udjela koje su u Cadreu kupili poduzetnici iz Silicijske doline i neki strani milijarderi. Među njima se nalaze poznati kineski tehnološki milijarder Jack Ma, osnivač internetskog diva Alibabe, te ruski investitor Juri Milner, poznat po ulaganjima u niz tehnoloških tvrtki poput Facebooka, Twittera, Airbnba i još mnogih drugih.

Izostanak transparentnosti oko tvrtke Cadre znači da postoji potencijalni sukob interesa za Kushnera jer nedostatak informacija o tome o čijim se i kakvim uplatama i investicijama radi znači da se može dogoditi da je pod stranim utjecajem. Američke tajne službe su na početku, kad ga je Trump imenovao savjetnikom, odbile dati mu odobrenje za pristup tajnim informacijama, no ono mu je naknadno stiglo na zahtjev samog Trumpa.

Jared Kushner i Ivanka Trump

Jared Kushner i Ivanka Trump

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Trump odbio 'slijepu zakladu'

Trump i nekolicina njegovih savjetnika i članova vlade odbili su poslije preuzimanja političkih dužnosti svoje vlasništvo u kompanijama preseliti u tzv. slijepe zaklade. Takvim zakladama obično upravljaju nezavisni odvjetnički uredi, a formiraju se kako bi upravljale imovinom političkog dužnosnika dok je on na poziciji kako bi se uklonile sumnje o financijskim interesima i sukobima interesa političara. Trumpovom kompanijom sada formalno upravljaju njegovi sinovi, a kao potencijalni sukob interesa često se navode primjeri stranih delegacija koje odsjedaju u hotelu u Washingtonu, koji je u vlasništvu Trumpove kompanije, ili prihodi koje ostvaruje na terenima za golf, također u vlasništvu njegove kompanije.

Američki zakoni brane 'osobni i znatni' angažman od kojeg mogu dosta financijski profitirati te moraju osigurati to da ne dolazi do nepravilnosti.

Kushner svoju poziciju brani tvrdnjom da se isključio od državne politike koja se tiče nekretnina. Ti isti zakoni jedinstveno tretiraju bračne interese, što znači da bi se odredbe trebale odnositi i na Kushnerovu suprugu Ivanku Trump. Upravo je ona bila angažirana oko promocije novog Trumpova programa koji investitorima u nekretnine u posebnim zonama u SAD-u omogućuje porezne olakšice i druge beneficije.

Pukotine u nekretninskom izuzeću

Cadre je nedavno najavio da će investirati u gradnju nekretnina upravo u tim zonama, a to budi sumnje da će od svega profitirati i njen suprug Jared Kushner. Posljednji podaci o imovini Kushnerovih pokazuju da oni svoje ukupno bogatstvo procjenjuju na iznos koji se nalazi negdje između 235 i 812 milijuna dolara.

Činjenica da se Kushner ogradio od američke nacionalne politike nekretnina ne priječi ga da se bavi drugim politikama koje bi mogle natjerati strane ulagače na investiciju u Cadre, čime bi on mogao profitirati. Iako iz banke Goldman Sachs tvrde da Cadre nema pristup informaciji o tome tko su bančini klijenti koji su investirali u tvrtku s Kajmanskog otočja, preko koje stiže novac u Cadre, teško je vjerovati da u svijetu politike koja se odigrava daleko od očiju javnosti takve, i druge informacije, nemaju priliku negdje iscuriti. A da se zetovi ili kumovi visokih političkih dužnosnika uvijek nekako nađu u situaciji u kojoj se od tih informacija može zaraditi - to je već nepisano pravilo.

  • +24
  • +21

Donald Trump

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!