RAT SE NASTAVLJA

Kina je navodno zaprijetila 'ozbiljnim posljedicama' tvrtkama koje ju bojkotiraju

10.06.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Kineski dužnosnici upozorili su američke tvrtke kako bi premještanje proizvodnje u druge države nije dobra ideja te kako bi trebali lobirati protiv nastojanja administracije predsjednika Donalda Trumpa

Kako piše New York Times, kineski državni dužnosnici navodno su upozorili više tehnoloških tvrtki na 'ozbiljne posljedice' ukoliko se odluče surađivati s vlastima Sjedinjenih Država na zabrani poslovanja s kineskom tvrtkom Huawei. Ranije je najavljeno kako bi Kina mogla sastaviti vlastiti crni popis 'entiteta na koje se ne može osloniti' u znak odmazde za američku zabranu.

TEHNO VODIČ

Pet najboljih smartfona s Androidom One za svačiji džep

Pogledaj galeriju

Upozorenja su navodno izrečena tijekom niza sastanaka koje su održali prošlog tjedna članovi kineskog Povjerenstva za nacionalni razvoj i reforme, skupa s predstavnicima ministarstava trgovine te industrije i informacijskih tehnologija, s predstavnicima široko raspona tvrtki koje izvoze robu u Kinu.

Nije objavljeno koje su tvrtke bile prisutne na sastancima. Tek je naznačeno kako su među njima bili i predstavnici najvažnijih svjetskih tvrtki koje se bave poluvodičima, kao i drugih tehnoloških divova.

Kineski dužnosnici upozorili su američke tvrtke kako bi premještanje proizvodnje iz te države u druge nije dobra ideja te kako bi trebali lobirati protiv nastojanja administracije predsjednika Donalda Trumpa jer bi njegovi potezi mogli imati trajne posljedice.

Tvrtkama koje nisu u Sjedinjenim Državama navodno je rečeno kako neće snositi nikakve posljedice nastave li opskrbljivati kineske tvrtke, piše Verge.