SUSRET U VARŠAVI

Trump: Znate za LNG terminal na Krku? Grabar Kitarović: Da, a znam to i izgovoriti...

06.07.2017 u 11:46

Bionic
Reading

Na sastanku Inicijative tri mora u Varšavi, koju je pokrenula hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s poljskim kolegom, počasni gost je američki predsjednik Donald Trump. Sam Trump pohvalio je hrvatsku predsjednicu i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu za posao koji su odradili oko Inicijative te im obećao punu potporu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Hrvatska predsjednica je imala i bilateralni sastanak s Donaldom Trumpom

Sastanak je posvećen jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je ovaj samit nazvao 'povijesnim', istaknuvši da ovaj dio Europe ima posebno značenje za njega. 'Kao što znate, moja je žena iz Slovenije i ona voli Sloveniju', rekao je Trump.

Izrazio je potporu Sjedinjenih Država ovom skupu i inicijativi koja može pomoći u stvaranju održivog i dostupnog tržišta energije te donijeti prosperitet građanima.

'Dopustite mi da u ime američkog naroda kažem da stojimo iza država Inicijative tri mora, podržavamo vas u naporima na stvaranju većeg prosperiteta, izgradnji infrastrukture i pozdravljam ovu povijesnu prigodu za produbljenje ekonomskog partnerstva s vašom regijom', rekao je.    

Rekao je da Sjedinjene Države 'sjede' na golemim količinama energije. 'Kome god treba energije, neka samo nazove', rekao je Trump. 

  • +2
Sastanak Inicijative tri mora u Varšavi Izvor: Reuters / Autor: CARLOS BARRIA

Govoreći o energetskim projektima u regiji, Trump je spomenuo i LNG na Krku.

'Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku', rekao je Trump govoreći na otvaranju samita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici 12 zemalja srednje i istočne Europe.

Trump se pritom okrenuo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, pitajući je 'je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome'. Predsjednica mu je odgovorila: 'Da, a mogu to i izgovoriti', aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

Američki predsjednik smatra da Inicijativa tri mora ima potencijal postići sve ove ciljeve te je kao primjer naveo plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku, ali i interkonektor između Grčke i Bugarske. Pohvalio je Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Austriju zbog plinovoda o kojem su puno godina razgovarali. Kazao je da je projekt bio stao, a onda ga je Trump odobrio prvog dana predsjedničkog mandata.

'SAD nikada neće koristiti energiju da vas na bilo što prisili, ne želimo monopolistički položaj, želimo biti vjeran partner', poručio je Trump. Naglasio je okupljenima da ih SAD podupire i da su spremni pomoći oko svih energetskih projekata.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je da su puno razgovarali o solidarnosti i suradnji. 'Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni koji su od nas rođeni s pogrešne strane Željezne zavjese vidjeli su kako se svijet ruši. Iako je zid u fizičkom smislu srušen, još postoje brojne posljedice u našoj regiji. Još uvijek postoji potreba da se sruši zid između stare i nove Europe, odnosno između istočne i zapadne Europe. Mi smo srednja Europa', rekla je Grabar Kitarović.

Inicijativa tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Na rubu samita predsjednica Grabar Kitarović održala je i bilateralni sastanak s američkim predsjednikom.

Grabar Kitarović i Trump razgovarali su o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. Sastanku su prisustvovala izaslanstva RH i SAD-a.

Kako doznaje N1, bilateralni je susret prošao odlično. Donald Trump i američko izaslanstvo iskazali su velik interes za sve teme koje je otvorila hrvatska predsjednica, uključujući LNG terminal. Predsjednica je Trumpu iznijela i stav o arbitraži, a razgovarali su i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Američki predsjednik se prethodno sastao s poljskim kolegom Dudom, a na konferenciji za medije koja je uslijedila dopustio je mogućnost da se Rusija umiješala u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore. Spomenimo i da je Poljska dogovorila kupovinu američkog oružja u vrijednost većoj od sedam milijardi dolara.