DVOMJESEČNI PROSVJEDI

Trump šalje dodatne snage sigurnosti u pobunjeni Portland

27.07.2020 u 22:37

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Donalda Trump šalje najmanje 100 pripadnika saveznih snaga sigurnosti u Portland dok se prosvjedi u najvećem gradu države Oregon zaoštravaju, objavio je u ponedjeljak Washington Post.

Šerifska služba SAD-a (U. S. Marshals Service) odlučila je prošli tjedna poslati 100 zamjenika saveznih šerifa kako bi osnažili snage sigurnosti koje čuvaju zgradu Saveznog suda u Portlandu, navodi Washington Post, pozivajući se na interni mail.

Ministarstvo domovinske sigurnosti razmatra slanje dodatnih 50 pripadnika agencije uobičajeno zadužene za zaštitu američke granice.

Lokalne vlasti u Portlandu protive se raspoređivanju saveznih snaga u gradu.

Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je potaknulo ubojstvo nenaoružanog crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, izbili su u vrijeme dok se američki predsjednik Trump bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Joea Bidena.

Gotovo dva mjeseca traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.

Trumpovo slanje saveznih agenata u Portland ne podupiru lokalni dužnosnici koji to smatraju prekoračenjem ovlasti savezne vlade i znakom autoritarizma.

Oregonska tužiteljica Ellen Rosenblum zatražila je 19. srpnja zabranu pristupa agentima federalnih sigurnosnih agencija.

„Ne samo da sprječavaju ljude da uživaju svoja prava iz Prvog amandmana o mirnom prosvjedu, nego i stvaraju nestabilnu situaciju na našim ulicama“.

Zaključila je kako je „federalna vlada izabrala Portland da iskoristi svoje taktike zastrašivanja kako bi zaustavila prosvjede građana protiv policijske brutalnosti i zaustavila podršku pokretu Black Lives Matter“.

Republikanski predsjednik oštro kritizira demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama u kojima raste kriminal i nada se da će svojim programom uvođenja "zakona i reda" povećati svoju popularnost četiri mjeseca do predsjedničkih izbora.

Bijela kuća nastoji se u svojim istupima fokusirati na gradski kriminal dok Trumpova popularnost pada zbog načina na koji je njegova vlada upravljala pandemijom koronavirusa.

  • +33
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA