i još neke zemlje

Trump: Rusija bi se morala boriti protiv Islamske države

21.08.2019 u 19:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će se druge zemlje morati boriti protiv militanata Islamske države, a pritom je naveo Rusiju, Pakistan i Iran kao primjere. Ranije ove godine su snage koje podupire SAD zauzele posljednje uporište Islamske države u Siriji.

Međutim, od tada postoji zabrinutost da bi ISIS mogao ponovno ojačati u Iraku i Siriji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo priznao je u utorak da je ISIS ojačao u pojedinim područjima, ali je istaknuo kako je sposobnost militanata da izvode napade izrazito oslabila.

U Afganistanu bi sporazum između talibana i SAD-a, o povlačenju američkih snaga iz najdužeg rata u kojem su sudjelovali, mogao odvući nepopustljive talibane u naručje Islamske države, rekli su afganistanski dužnosnici.

ISIS u Afganistanu, poznat pod nazivom Islamska država Horasan, prvi se put pojavio u istočnom Afganistanu 2014. te je od tada upadao i u druga područja te zemlje, pogotovo na sjeveru.

Trump je također rekao novinarima u Bijeloj kući da će, ako Europa ne preuzme zatočene borce Islamske države, morati poslati militante u zemlje iz kojih su došli, poput Njemačke i Francuske.

Tisuće ljudi iz preko 50 zemalja nalaze se u zatočeničkim logorima u sjeveroistočnoj Siriji, kojima upravljaju Sirijske demokratske snage (SDF), koje podupire SAD.

Među zatočenima je i najmanje dvije tisuće osoba, za koje se smatra da su strani borci ISIS-a, većinom iz zapadnih zemalja, čija sudbina za sada nije jasna.