trgovinsko izuzeće

Trump objavio početak ukidanja posebnog statusa Hong Kongu

30.05.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će početi postupak ukidanja tgovinskih izuzeća zajamčenih Hong Kongu koji je uživao poseban status sa Sjedinjenim Državama

Sjedinjene Države počet će postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong, objavio je u petak Donald Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

"Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji dajemo tom teritoriju" otkako je vraćen Kini, rekao je američki predsjednik.

Stoga "pozivam svoju administraciju da počne postupak ukidanja izuzeća zahvaljujući kojima Hong Kong ima različit i poseban status. To će se odnositi na sve sporazume (s Hong Kongom) od našeg sporazuma o izručenju do kontrole izvoza tehnologija", rekao je Trump.

Optužio je Kinu da "nije održala obećanje dato u trenutku kada je Hong Kong", bivša britanska kolonija, vraćena Kini.

"To je tragedija za narod Hong Konga, za Kinu, za cijeli svijet", rekao je Trump.

  • +3
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Izjavu je Trump dao u eksplozivnom ozračju: zadnjih tjedana on je povisio ton optužujući Peking za širenje koronavirusoa diljem planeta i obećao je odmazdu Pekingu za takav postupak.

Sjedinjene Države već nekoliko dana osuđuju sporni kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti kojim Peking želi učvrstiti svoj stisak nad Hong Kongom koji je vraćen Kini pod statusom "Jedna zemlja, dva sustava".

SAD i demokratske snage Hong Konga optužuju Kinu da pod krinkom tog zakona želi zauzdati oporbu i zajamčene hongkonške slobode koje su veće nego u ostatku Kine.