ZAJEDNIČKA IZJAVA

Zapadne sile osudile Kinu zbog nametanja zakona Hong Kongu

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 17:50
  • Objavljeno 28.05.2020 u 17:50
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Anthony WALLACE / AFP

Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada zajedničkom su izjavom u četvrtak osudile Kinu zbog uvođenja novog zakona o sigurnosti za kojega drže kako će ugroziti slobode u Hong Kongu i narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je toj bivšoj koloniji zajamčena autonomija.

"Hong Kong se razvijao kao utvrda demokracije", naveli su u izjavi Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada dodajući kako su "duboko zabrinuti zbog odluke Pekinga da Hong Kongu nametne novi zakon o nacionalnoj sigurnosti".

Izjava je objavljena nakon što je kineski parlament odobrio donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za područje Hong Konga a kojega su demokratski aktivisti u tom gradu kao i zapadne države doživjeli kao mjeru koja može ugroziti dosegnute slobode ali i ulogu Hong Konga kao jednog od globalnih središta financijskih aktivnosti.

  • +14
  • +11

Prosvjed u šoping centru u Hong Kongu

Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada objavile su kako će novi zakon "smanjiti slobode ljudi koji žive u Hong Kongu te posljedično dramatično ograničiti autonomiju Hong Konga i njegov sustav koji ga je i činio tako prosperitetnim".

"Odluka Kine da Hong Kongu nametne novi zakon o nacionalnoj sigurnosti izravno krši međunarodne obveze koje proistječu iz načela pravno obvezujuće zajedničke kinesko-britanske deklaracije koju su potvrdili i Ujedinjeni narodi", navele su četiri države.

Upozorili su i kako su "iznimno zabrinuti" da će ovakvi postupci pogoršati već postojeće društvene podjele unutar Hong Konga.

Kineske su vlasti objavile kako je cilj novog zakona borba protiv secesije, subverzije, terorizma i inozemnog miješanja u politiku Hong Konga no najave iz Pekinga o uvođenju novog zakona odmah su potaknule nove velike prosvjede u tom gradu.

U zajedničkoj izjavi četiri zapadne zemlje pozvale su Kinu da surađuje s lokalnim vlastima u Hong Kongu i s njegovim stanovnicima kako bi se našlo rješenje prihvatljivo za sve i koje će se temeljiti na međunarodnim obvezama Kine koje proistječu iz kinesko-britanske deklaracije iz 1984. godine.

Velika Britanija prepustila je Kini suverenitet nad dotadašnjom kolonijom od 1997. godine no uz uvjet da Hong Kong ostane posebna upravna regija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!