ne miruje

Trump iz bolnice ispalio seriju tvitova, proziva tko sve i zašto treba glasati za njega

05.10.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump zaražen je koronavirusom i nalazi se u vojnoj bolnici Walter Reed u blizini Washingtona, no nije se pritajio čekajući da mu se poboljša zdravstveno stanje, već i dalje nastavlja po svom ustaljenom običaju privlačiti pažnju kršenjem ustaljenih praksi i divljanjem po Twitteru

U ponedjeljak je nanizao gotovo 20 tvitova u kratko vrijeme u kojima poziva birače da glasaju za njega na izborima 3. studenoga, na kojima traži reizbor za drugi mandat.

"Ako želite da se poveća porez, najveći u povijesti naše zemlje (onaj koji će nam uništiti ekonomiju i posao), glasajte za demokrate", napisao je američki predsjednik na društvenoj mreži. A potom je krenuo veličati svoja dostignuća te biračima nudi red i mir, vjerske slobode, rezanje poreza, svemirske snage, zalaganje za život od začeća i tako dalje. Svaki tvit završio je pozivom na glasanje.

Trump je u petak, prema izjavi glasnogovornika Bijele kuće Marka Meadowsa, bio prilično kritično te mu je u organizmu registriran nagli pad kisika. Podvrgnut je tretmanu s nekoliko eksperimentalnih lijekova, uključujući deksametazon koji prevenira „citokinsku oluju“, odnosno pretjeranu reakciju imunološkog sustava na koronavirus.

Trumpov izlazak u vožnju oko bolnice raspirio je opće sumnje u njegovu trenutnu sposobnost zdravog rasuđivanja. Kako se nalazi pod eksperimentalnim tretmanom dva nova lijeka, od kojih svaki navodno može izazvati euforične efekte kod starijih pacijenata, zaredale su špekulacije da su baš medikamenti potaknuli zadnje njegove iracionalnosti.

Podsjetimo, američki predsjednik je u nedjelju navečer nakratko izašao iz vojne bolnice u kojoj je hospitaliziran zbog koronavirusa kako bi iz vozila pozdravio svoje pristalice koji dežuraju ispred nje.

On je oko 22.30 po lokalnom vremenu viđen u koloni vozila koja je polako prošla ispred bolnice, gdje su se okupili njegovi pristalice. S maskom na licu iz vozila mahao je pristalicama, a snimku je objavila mreža NBC. Svoj iznenadni izlazak snimio je i objavio u kratkoj videosnimci na Twitteru. "Mislim da ćemo malo iznenaditi neke velike patriote koji su na ulici', rekao je Trump nakon što je zahvalio liječnicima.

Bivši dužnosnik Bijele kuće iz vremena administracije predsjednika Baraka Obame osudio je ponašanje predsjednika Donalda Trumpa tijekom boravka u bolnici.

Brett Bruin ocijenio je da je odluka predsjednika Trumpa da se provoza pored svojih pristalica dok je pod medicinskim tretmanom zbog infekcije koronavirusom - 'prilično zastrašujuća', prenio je BBC.

Izjavio je da ga je uznemirilo to što je Trumpu omogućeno da svoje osiguranje izloži riziku zbog nekoliko fotografija, što iz Bijele kuće stižu oprečne informacije o njegovu zdravstvenom stanju i zbog toga što se ne zna je li Trump sposoban obavljati sve svoje funkcije.

"Sve to više nije pitanje političke komunikacije, već se radi o sigurnosti i stabilnosti naše zemlje", kazao je Bruin.