'BIT ĆE PONIŠTENA'

Trump ismijao odluku 'takozvanog' suca iz Seattlea

04.02.2017 u 16:21

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump ismijao je u subotu odluku suca u Seattleu kojom je blokirana njegova izvršna uredba zabrane ulaska izbjeglica i državljana sedmero većinski muslimanskih država u SAD i obvezao se da će ju poništiti. Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu ispred zgrade američkog veleposlanstva u Londonu protiv Trumpa i njegove privremene zabrane ulaska u SAD državljanima iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom

'Mišljenje tog takozvanog suca koje u suštini oduzima našoj državi provedbu zakona smiješno je i bit će poništeno', napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Odluka suca Jamesa Robarta, kojeg je imenovao predsjednik George W. Bush, privremeno je blokirala Trumpovu uredbu i ponovno je omogućila stanovnicima Libije, Sudana, Iraka, Irana, Sirije, Jemena i Somalije da putuju u SAD. Žalbu na Trumpovu odluku sudu u Seattleu podnijela je savezna država Washington, a kasnije joj se pridružila i Minnesota.

Žalba se temeljila na tvrdnjama kako je Trumpova odluka štetila toj saveznoj državi, navodeći primjere poput studenata i zaposlenika fakulteta koji su 'zapeli' na drugoj strani oceana. Žalbu su podržali i Amazon.com i Expedia, američke tvrtke čija je baza u toj saveznoj državi, tvrdeći da je zabrana štetila i njihovom poslovanju.

Istovremeno, zbog Trumpove zabrane u Londonu su se okupile tisuće prosvjednika držeći crne natpise s jarkocrvenim mrljama na kojima piše : "NE Trumpu. NE  ratu" i "Trump: Posebni odnos? Samo reci ne" prosvjedujući protiv zabrane i Trumpove vanjske politike.