BRITANSKI TABLOID

Troje Murdochovih novinara priznalo krivnju za prisluškivanje

30.10.2013 u 18:36

Bionic
Reading

Troje novinara britanskoga tabloida News of the World novinskog magnata Ruperta Murdocha priznalo je krivnju za optužbe povezane s prisluškivanjem telefona, rečeno je u srijedu na suđenju njihovim bivšim urednicima

Rebekah Brooks, bivša Murdochova direktorica novina i nekadašnji predstavnik premijera Davida Camerona za medije Andy Coulson na suđenju su u londonskome sudu Old Baileyu, optuženi za urotu i ilegalno prikupljanje glasovnih poruka s mobilnih telefona, što oni opovrgavaju.

Brooks i Coulson nadzirali su sustav prisluškivanja telefona i nezakonite isplate dužnosnicima u vrijeme dok su vodili News of the World koji je prestao izlaziti nakon izbijanja skandala, rečeno je na sudu.

Tužitelj Andrew Edis kazao je da su Brooks i Coulson imali kontrolu nad tabloidom News of the World i listom The Sun u vrijeme nezakonitih prisluškivanja.

Na sudu je u srijedu rečeno kako su bivši dopisnik Neville Thurlbeck, nekadašnji pomoćnik urednika James Weatherup i bvišvi urednik Greg Miskiw na ranijim ročištima priznali krivnju za urotu radi prisluškivanja.

Riječ je o prvome javnom priznanju novinara News of the Worlda otkako je policija 2011. pokrenula istragu zbog sumnje da su zaposlenici Murdochovih novina hakirali telefone slavnih ličnosti, političara i žrtava zločina.