OPREZA NIKAD DOSTA

Trobonjača: Trenutno nije pametno razmišljati o popuštanju mjera

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 21.01.2022 20:04
  • Objavljeno 21.01.2022 u 20:04
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HTV

Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, dr. med., imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako soj koronavirusa omikron uzrokuje blaže oblike bolesti, ali da ipak treba biti oprezan te da još nije vrijeme da se u potpunosti opustimo.

Komentirajući aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, s lošim vijestima o broju zaraženih, ali i nešto optimističnijima po pitanju hospitalizacija, Trobonjača je rekao da se omikron u literaturi opisuje kao soj koji uzrokuje nešto blaže kliničke slike nego prijašnji sojevi, te da u većoj mjeri inficira gornje dijelove dišnog sustava, a u manjoj mjeri donje.

- Zbog toga se s jedne strane i brže širi (...), a s druge strane čini se da sam po sebi uzrokuje blaže oblike bolesti, rekao je Trobonjača.

Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune. Trobonjača je unatoč tome rekao da treba biti oprezan.

- Budući da ova omikron epidemija traje svega 20-ak dana, dakle, to je premalo vremena da bismo zaključili da taj virus nije opasan i da on neće dovesti do povećanja hospitalizacija i tako dalje, i zaista nije vrijeme da se u potpunosti još opustimo u tom smislu, poručio je Trobonjača.

Trobonjača je rekao da, s obzirom na ipak veliki broj novozaraženih i još uvijek relativno velik broj ljudi u bolnicama u Hrvatskoj, u ovom trenutku razmišljati o popuštanju mjera nije uputno ni pametno.

  • +5
  • +2

Cijepljenje u KBC Rijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

- Mi moramo sačekati određeno vrijeme i zaista se uvjeriti koje će biti zdravstvene posljedice širenja omikrona prije nego što počnemo razmišljati o popuštanju mjera, rekao je. Trobonjača je rekao i da će razina kolektivne imunosti, koju stječemo cijepljenjem i docjepljivanjem, ali i preboljenjem, u konačnici zaustaviti i ovaj virus.

- A što je virus infektivniji, što se lakše prenosi, ta je onda razina kolektivne imunosti puno veća. Ja pretpostavljam da bi za ovaj virus ta razina bila vjerojatno i preko 90 posto, rekao je Trobonjača, dodavši kako naše društvu o ovom trenutku tu razinu nema.

Trobonjača je zaključio da će se budući soj, ako bude imunoevazivan - u stanju izbjegavati imunost koja postoji u nama - možda proširiti u većoj mjeri, ali da bi, ako ga budemo mogli kontrolirati - "a vjerojatno hoćemo" - epidemija visoke razine mogla s vremenom, pogotovo u drugom dijelu godine, prijeći u endemiju te se smirivati tijekom idućih godina.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!