ugovor o povlačenju

Tristo ruskih vojnika iz Čečenije poslano u Siriju

25.10.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Gotovo tristo ruskih vojnika raspoređenih u Čečeniji poslano je kao pojačanje na sjeveroistok Sirije na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju Kurda, priopćila je u petak ruska vojska

Ondje će 'obavljati posebne zadatke', navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

U priopćenju se navodi da će vojnici biti raspoređeni u pojasu širokom 30 km duž sirijsko-turske granice kako je definirano u ugovoru o povlačenju kurdskih snaga potpisanom između Ankare i Moskve. Ruska vojska dodaje da je u Siriju poslala još 20 oklopnih vozila.

Nakon ruske vojne intervencije radi pomoći sirijskom režimu Bašara al Asada 2015., postrojbe iz Čečenije su u nekoliko navrata bile raspoređivane, napose nakon opsade Alepa 2016.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov je sredinom listopada čak ustvrdio da su većina pripadnika ruske vojne policije koja patrolira u Siriji Čečeni.

'Iscrpljeno sirijsko stanovništvo je zahvalno našoj vojnoj policiji', rekao je taj odani suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom putovanja u Saudijsku Arabiju, prenosi agencija Interfax. Usto je spomenuo slanje 'svećenika' i udruga.

U Čečeniji, ruskoj kavkaskoj republici, 1990-ih i početkom 2000-ih vodila su se dva rata u kojima su sudjelovali Moskva i separatistički pobunjenici koji su se s vremenom islamizirali.

Više stotina Čečena i njihovih obitelji priključilo se džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) u Siriji.