500 KIPIĆA

Trier obilježio 195. rođendan Karla Marxa

05.05.2013 u 18:16

Bionic
Reading

Karl Marx, njemački filozof, politički ekonomist i revolucionarni socijalist, vratio se u nedjelju u svoj rodni grad Trier u obliku 500 kipića od crvene plastike u četiri nijanse crvene, koje je u prigodi njegova 195. rođendana postavio njemački umjetnik Ottmar Hoerl

Plastični kipovi manji od metra i teški po 8 kilograma izliveni su u četiri nijanse crvene, a krasit će do 26. svibnja Trier, grad blizu granice s Luxembourgom.

Rođen 5. svibnja 1818., u imućnoj židovskoj građanskoj obitelji, Marx je umro u Londonu 1883. Sudjelovao je u razvoju socijalističkog pokreta, a ekonomskom analizom postavio je temelje razumijevanja odnosa između rada i kapitala. Njegova su najpoznatija djela 'Komunistički manifest' (1848.), što ga je napisao zajedno s Friedrichom Engelsom i prvi tom 'Kapitala' (1867.)

Gregor Gysi, predsjednik kluba zastupnika radikalne njemačke ljevice (Die Linke) prisustvovao je inauguraciji kipova i pozvao sunarodnjake da razviju složeniji odnos prema Marxu. Njemački konzervativci trebali bi također biti odani Marxovu djelu, drži Gysi.