PANDEMIJA NA JESEN ILI 2010.

Tri scenarija širenja svinjske gripe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2009 13:51
  • Objavljeno 29.04.2009 u 12:38
virus svinjske gripe

virus svinjske gripe

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Na međunarodnom skupu epidemiologa koji se održava u Francuskoj, a zakazan je prije pojave novog virusa, s temom o mogućnostima pandemije ptičje gripe, razmatrani su i scenariji širenja virusa meksičke svinjske gripe

Prema prvom scenariju, moguće je da se virus ograničeno širi neko vrijeme pa da onda izgubi potencijal i da misteriozno nestane, kao što se dogodilo 1976. godine u Americi. S druge strane, postoji najgora varijanta - da virus ima jako visok potencijal širenja među ljudima.

Prema trećoj varijanti, koja je prema mišljenju stručnjaka vrlo vjerojatna, riječ je virusu umjerenog potencijala koji će se postepeno povećavati i tijekom vremena dobiti sposobnost boljeg prenošenja među ljudima. U tom slučaju se pravi ozbiljniji pandemijski val može očekivati na jesen ili sljedeće godine.

Za takav scenarij postoje povijesni primjeri: 1918. godine pandemija se prvo razbuktala u Kanzasu pa smirila, ali se na jesen pojavila u Španjolskoj, a slična se zaraza u prethodne dvije godine, s ograničenim širenjem, pojavila u Francuskoj.

Stručnjaci poručuju da treba nastaviti pripreme za širenje virusa, jer, ako je generacija iz 1918. godine uspjela iznijeti pandemiju, uspjet ćemo i mi.

Američki Online Journal objavio je da su dva novinara iz uglednih lokalnih listova, jedan iz Meksika, drugi iz Jakarte, poslije razgovora s visokim dužnosnicima u UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) 'uvjereni da je novi soj virusa svinjske gripe rezultat umjetni proizvedenog patogena koji može dovesti do pandemije'.

'Virus A-H1N1 ima određene transmisijske vektore koji upućuju da je novi virus gripe genetski modificiran kao biološko ratno oružje', naveo je navodno neimenovani vrhunski znanstvenik pri UN-u koji smatra da su smrtonosna ebola, virus HIV-a i aktualni virus svinjske gripe A-H1N1 biološko oružje.

Kao dokaz za svoju tvrdnju neimenovani znanstvenik pri UN-u naveo je da među svinjama nema registriranih slučajeva infekcije virusom A-H1N1, premda se virus sa svinja prenio na čovjeka i dalje se širio među ljudima.

Centri za kontrolu bolesti i prevenciju navode da se virus A-H1N1 sastoji od segmenta gena sjevernoameričkih svinja, dijelom od virusa ljudske i ptičje gripe i segmenta euroazijske svinjske gripe.

Drugi novinar javio je iz Jakarte da su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije uplašeni prisutnošću dijela genetskog materijala virusa H5N1 u virusu svinjske gripe A-H1N1, što bi moglo značiti da je novi virus generiran da bi prelazio 's jedne vrste na drugu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi