MATIJA BABIĆ

'Tri puta sam ručao s Milanovićem, ali više neću'

26.02.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Vlasnik portala Index.hr Matija Babić, gostujući kod Aleksandra Stankovića u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva', kazao je kako je prije izbora tri puta ručao sa Zoranom Milanovićem, no nakon što je postao premijer, odlučio je da se neće više nalaziti s njime. Iako je očekivao da će se s dolaskom SDP-a na vlast situacija u zemlji popraviti, čini mu se da se prevario

Činjenica da Vlada neće revidirati ugovore sa Svetom Stolicom za Babića je prvi znak da se prevario što se tiče nove vlasti. Vesni Pusić, koja mu je najsimpatičnija među političarima, zamjerio je nereagiranje u slučaju Ferenčak.

Na pitanje Aleksandra Stankovića s kojim je političarima pio kavu, Babić je otkrio da se tri puta našao na ručku sa Zoranom Milanovićem. 'Sva tri puta su bila prije izbora, na dan izbora sam mu poslao poruku da se nadam da neću više s njim ići na ručkove', rekao je Babić. Stankoviću je kazao da ne zna tko je platio ručkove.

Kada ga je šef SDP-a prvi put pozvao na ručak, vlasnik Indexa upitao je za savjet, treba li mu se uopće odazvati, kolege novinare i jedan od njih, Gordan Malić, rekao mu je neka ode, napominjući da Milanović ima integritet i poštenje. Prva tema njihovog ručka bio je Milan Bandić, Babić je smatrao da ga šef SDP-a treba izbaciti iz stranke.

Iako je Index.hr, kaže Babić, u predsjedničkim izborima bio protiv Milana Bandića, danas ga ljuti činjenica da je Ivo Josipović nedodirljiv u hrvatskim medijima, iako, prema njegovom mišljenju, postoje indicije da ja sudjelovao u nekim aferama.

'Ako narod za nekog misli da je fantastičan, znači da najvjerojatnije imamo problem', komentirao je popularnost predsjednika Ive Josipovića.

Za tvrtku Emporion, čiji je vlasnik predsjednikov prijatelj Marko Vojković i koja ubire naknade za ZAMP, Babić smatra da zapravo služi pranju novca.

Vlasnik Indexa misli da Hrvatskom upravljaju tri nedodirljiva čovjeka: Ivo Josipović, Mladen Bajić i Nino Pavić. Babić dalje obrazlaže da državnog odvjetnika hvale sva EPH-ova izdanja, a zato – prema mišljenju vlasnika Indexa - Pavića štiti Bajić, iako je upleten u slučaj Kamensko, dok Josipović pak hvali Bajića. Iznad njih trojice je još moćniji - Ivica Todorić, upozorio je Babić.

Za oca Ivice Todorića kazao je daje 1971. godine ukrao šest milijuna maraka pod izlikom borbe za Hrvatsku. Na Stankovićevo pitanje postoji li za to pravomoćna osuda, Babić je odgovorio: 'Pozivam Todorića da me tužo za klevetu ako to nije istina'.

Kako bi dokazao bliskost Nine Pavića s bivšim premijerom Sanaderom, donio je Stankoviću fotografiju njih dvojice na jahti Malo vitra. Na voditeljevu primjedbu da bi njemu netko mogao uzvratiti fotografijom na kojoj je s premijerom, Babić je rekao: 'To nije isto. Ne samo što bi nas dvojica bili odjeveni, ovi su goli do pasa, nego ja nisam nikad sudjelovao s Milanovićem ni u kakvim poslovima, a, uostalom, Index je kritičan prema njemu.'

Ipak, u jednoj prilici mu se Milanović požalio na pisanje Tomislava Klauškog, ali ga je, tvrdi Babić, zamolio da to ne kaže Indexovom komentatoru, kako ne bi utjecao na njegovo pisanje.