VOZAČI HITNE U ZADRU

Tri milijuna kuna prekovremenih sati

11.11.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon što su predstavnici Saveza samostalnog sindikata Hrvatske (SSSH) zatražili tumačenje primjene kolektivnog ugovora (KU) u zadarskim Domu zdravlja, ministar zdravlja Ranko Ostojić i Uprava za pravne i financijske poslove Ministarstva zdravlja naložili su Domu zdravlja da plati milijune kuna za prekovremeni rad svojim vozačima i medicinskim sestrama i tehničarima, doznaje se od sindikata.

‘Na potezu je ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, a ako ne plati prekovremeni rad aktivirat ćemo sudsku tužbu u kojoj ćemo potraživati naknade za prekovremeni rad zajedno s kamatama’, rekao je Hini županijski povjerenik SSSH Vedran Uranija. Po njegovim riječima, dug za prekovremeni rad u zadnje tri godine za tridesetak vozača i medicinskih sestara i tehničara u pratnji bolesnika iznosi oko tri milijuna kuna.

Naknade za dnevnice i dežurstva koje su isplaćivane nemaju veze s prekovremenim radom, upozorio je Uranija dodavši kako ravnateljica Bek ‘očito ne razumije materiju’.

Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek kaže da je primila na znanje dopis ministra Ostojića. ‘Zapravo se ne objašnjava kada se vozaču obračunava dnevnica, tako da ne znam je li se tu nešto promijenilo’, rekla je Bek dodajući kako u istom dopisu piše da se prekovremeni rad može isplatiti istovremeno s dnevnicama, ali tek nakon 16 sati vožnje.

Na pitanje hoće li isplatiti sporni prekovremeni rad Bek je najavila da će tražiti dodatna pojašnjenja od Ministarstva zdravlja. Ako radnici i sindikati podignu tužbu, Dom zdravlja dobro posluje pa ni tužba neće imati većih posljedica po njega, rekla je Bek.