POTPUNI OBRAT

Trgovine će moći raditi od 0 do 24 sata

19.07.2011 u 18:30

Bionic
Reading

Nakon što je privremeno radno vrijeme trgovina bilo među pitanjima broj jedan u državi, prestalo je to biti, barem za širu javnost, nakon odluke Ustavnog suda od prije dvije godine

Njome je ukinuta zabrana rada trgovina nedjeljom. U skorijoj će budućnosti, međutim, taj propis biti još rastezljiviji jer se radno vrijeme, barem prema radnom nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o trgovini, kao kategorija potpuno izbacuje. Radno vrijeme trgovina neće se, po tim prijedlozima, zakonski regulirati, nego će biti potpuno prepušteno tržišnoj regulaciji. Tako će svaki vlasnik trgovine sam odlučiti hoće li njegova trgovina raditi do 20 sati ili pak od 0 do 24 sata.

Uzmemo li u obzir da smo turistička zemlja, još k tome trenutačno u turističkoj sezoni, ideju ne treba odbaciti. Međutim, država bi tu trebala čvršće poraditi na običajnom pravu domaćih poslodavaca da neumjereno zakidaju prodavače ne isplaćujući im za noćni, prekovremeni i rad na blagdane te adekvatnu plaću.

Zakonske izmjene predviđaju i dozvolu bavljenja trgovinom i neprofitnim pravnim osobama, pa će moći prodavati i udruge, zadruge i ustanove, što također može biti pozitivan korak u svjetlu turističke sezone.