skuplje od ručka

Trešnje postale luksuz: Zašto kilogram i dalje stoji i do 16 eura?

22.05.2025 u 22:06

Bionic
Reading

Iako su prve ovogodišnje trešnje u Hrvatskoj stigle još krajem veljače, njihova cijena tada je šokirala kupce – čak 35 eura po kilogramu. Danas, kad je sezona domaćih trešanja već počela, cijene su nešto niže, ali i dalje osjetno više nego kod ostalog voća – na zagrebačkoj tržnici Dolac kilogram stoji između 10 i 16 eura, dok su u Osijeku cijene nešto blaže, oko 8 eura

Zlatan Kljaković Gašpić, uzgajivač i predsjednik udruge ZG trešnja, objašnjava da su uzrok visokim cijenama klimatske promjene i sve lošiji uvjeti za oprašivanje trešnje. ‘Ove godine, u odnosu na prethodne, berba je uranila za dva tjedna. To je posljedica klimatskih promjena koje su proteklih godina bile vrlo nagle’, rekao je za N1.

Nevolje nisu pogodile samo Hrvatsku – i u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj trešnje su ove godine podbacile, što je dodatno poremetilo tržište. U tim zemljama, kaže Kljaković Gašpić, nije bilo ni dovoljno plodova za domaće tržište, a izvoz je bio simboličan, što je dovelo do nestašice i rasta cijena.

Ipak, 10 eura za kilu trešanja mnogima je i dalje previše.

‘Cijena je takva kakva je, ja je ne formiram. Formira je tržište, a mi uzgajivači se prilagođavamo. Kad mi dođu ljudi kupiti nekoliko kilograma, prodam im po veleprodajnoj cijeni plus jedan ili dva eura. Pa kada su u gradu bile 20 eura za kilogram, ja sam ih na plantaži davao za 11 do 12 eura. Sada je i u gradu cijena pala na nekih 8 do 10 eura za kilogram. S tim da govorim o visokokvalitetnoj trešnji, krupnog kalibra‘, kaže Kljaković Gašpić.

U Hrvatskoj se ozbiljan uzgoj trešanja sveo na nekoliko regija, najviše Istru i šire zagrebačko područje, a broj uzgajivača se prepolovio. ‘Tada nas je bilo 13 uzgajivača u udruzi, a sada nas je ostalo šest. To više nije posao kao nekad’, zaključuje Kljaković Gašpić.