izbori_tportal copy-08

KOMUNALIJE ZABORAVILI

Lokalni izbori koji to nisu: Kako su nas političari opet navukli na tanak led

  • Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 15.05.2017 13:52
  • Objavljeno 15.05.2017 u 11:31
Bionic
Reading

Zbog krize vlasti i velike svađe dojučerašnjih partnera HDZ-a i Mosta kampanja za lokalne izbore pretvorila se u arenu za obračun političara s nacionalne razine. Umjesto komunalnih problema poput krpanja rupa u asfaltu, Andrej Plenković, Božo Petrov i Davor Bernardić pričaju o kriminalu u Agrokoru i slažu buduću vladu. Neki političari koji su se kandidirali na lokalnoj razini poput Brune Esih u intervjuima više bistre nacionalnu politiku, a glavni komunalni projekt im je promjena imena Trga maršala Tita

Politički analitičar Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da je sukob u Vladi koji je buknuo neposredno prije izbora doveo do toga da se ovi izbori pretvaraju u politički obračun na nacionalnoj razini, barem što se tiče izjava čelnika stranaka koji se uključuju u kampanju da bi podržali neke lokalne kandidate iako se lokalni kandidati referiraju na komunalne probleme, što je vidljivo kroz izjave različitih kandidata.

Naglašava da povrh toga postoji sukob na nacionalnoj razini između bivših koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta koji čeka svoje razrješenje u Saboru nakon lokalnih izbora i koji opterećuje fokus birača na komunalne teme.

'Dva su razloga zašto se stranke toliko angažiraju. Pored ovoga samog nastavka sukoba, radi se i o vrlo primamljivim političkim pozicijama u lokalnoj samoupravi, pogotovo u gradovima koji imaju ozbiljnije budžete, u kojima je došlo do destabilizacije dugo prisutnih političara i otvorile su se šanse za neke nove kandidate', ocjenjuje Rimac.

Uzdrmana je pozicija Milana Bandića, dugogodišnjeg vlada Zagreba, u Zadru se nije kandidirao Božidar Kalmeta, u Dubrovniku je iz igre izbačen Andro Vlahušić, u Rijeci loše stoji do sada neprikosnoveni Vojko Obersnel, a u Splitu je pozicija praktički otvorena nakon katastrofalnog mandata Ive Baldasara.    

Naravno, otvaranje tih lokalnih sredina koje su potentnije po prihodima, objašnjava Rimac, znači stranci i bogatije financiranje, pa i mogućnost promocije vlastitih članova kao sposobnih političara koji s lokalne razine mogu lako prijeći na nacionalnu.

Konkretno, što se tiče Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, oni i nemaju komunalni program, tako da im je isprovocirani sukob s HDZ-om dobro došao i produljuje kampanju koja nema što ponuditi na prostoru lokalne-samouprave.

No postavlja se pitanje trebaju li se premijer, predsjednici stranaka i saborski zastupnici uopće miješati u lokalne izbore?

Rimac smatra da će se angažirati htjeli mi to ili ne bez obzira na to koliko je njihov angažman irelevantan za kasniji tijek upravljanja lokalnom samoupravom. 'Ako uzmete situaciju u Zagrebu, gradonačelnik praktički i Gradska skupština imaju veće ovlasti i vrlo velika sredstva utoliko da u nekim situacijama neka tijela države ovise o potezima Gradske uprave. Tako da državne politike ima jako utjecaja na funkcioniranje grada, a slično je i u drugim velikim gradovima', navodi politički analitičar.

Kada govorimo o manjim jedinicama lokalne samouprave koji nemaju budžete ili vrlo su oni mali, one u potpunosti ovise o onome što će se dogoditi na nacionalnoj razini, napominje Rimac, i odlukama vlade i hoće li financirati programe koji se tiču tih zajednica.

Upravo se na Metković, malu sredinu iz koje je potekao Most, prenio sukob s nacionalne razine, a koji ima malo veze s komunalnom problematikom. Tako je vodstvo Mosta optužilo policiju da je instrumentalizirana u službi HDZ-a jer su im navodno oteli transparente kojima su htjeli dočekati premijera Plenkovića koji je u kampanji u nedjelju trebao došao u to mjesto podržati lokalnog HDZ-ova kandidata.    

'Tu je došlo do prijenosa nacionalnog sukoba na lokalnu razinu iako postoji taj sukob i u trima županijama, Dubrovačkoj, Splitskoj i Vukovarskoj, gdje Most ima svoje kandidate za župane, a HDZ donekle uzdrmanu poziciju oko svojih kandidata. Zbog toga će se u tim sredinama gdje se sukobljavaju kandidati HDZ-a i Mosta pojavljivati i intenzivniji sukobi nacionalnih političara', zaključio je Rimac.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal