GRMOJA TRAŽI ISTRAGU

Most: U Metkoviću se dogodio udar na slobodu govora

14.05.2017 u 20:58

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista ustvrdio je u priopćenju da se u nedjelju u Metkoviću dogodio udar na slobodu govora jer je, kako navode, policija uzela podatke mladiću koji je postavljao transparente pred dolazak premijera u Metković, transparente je oduzela i ostale koji su već bili postavljeni, uklonila.

'Tijekom današnjeg posjeta premijera Andreja Plenkovića Metkoviću dogodio se očiti udar na slobodu govora. Naime, skupina građana je pred premijerov dolazak postavljala transparente kojima su željeli iskazati svoje nezadovoljstvo njegovim izjavama i politikom, zbog čega je policija uzela podatke jednog od prosvjednika te mu oduzela transparente. Od mladića su zatražili da otkrije sve lokacije na kojima su transparenti postavljeni te su i oni uklonjeni,' kaže se u priopćenju Mosta i ističe da niti jedan transparent nije sadržavao poruke uvredljivog sadržaja.

Most nezavisnih lista osuđuje ovakvo postupanje policije i poziva na poštivanje demokratskih načela i prava građana na izražavanje svog mišljenja, kaže se u večerašnjem priopćenju.

'Jedino neprimjereno u današnjoj situaciji jest postupanje policije koja nije imala razloga oduzimati transparente mladima, jer apsolutno ničime nisu vrijeđali Andreja Plenkovića niti bilo koga drugoga. Osuđujem ovaj postupak i pozivam nadležne institucije da ispitaju na temelju čega su prosvjedniku oduzeti transparenti i zapisani osobni podaci i da obavijeste javnost tko je policajcima dao naredbu za to,' izjavio je, kako se navodi, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Ravnateljstvo policije priopćilo je poslijepodne da je u nedjelju u Metkoviću, u okviru mjera osiguranja boravka štićene osobe, policija upozorila jednog muškarca da bi postavljanjem transparenta na prometni znak napravio prekršaj, ali da mu transparent nisu oduzeli, kako je objavljeno uoči dolaska premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru kampanje za lokalne izbore u Metković.

Dobrodošlica za premijera Plenkovića u Metkoviću Izvor: tportal.hr / Autor: Anonimno

Podsjetimo, premijera Plenkovića na predizbornoj turneji po Hrvatskoj skupina mladih iz Metkovića naumila je dočekati s porukama i transparentima 'dobrodošlice', poput poruke 'Mandarine su dobre za anemiju'. Plan je propao, jer je policija navodno oduzela transparente mladiću koji ih je postavljao, a on je u kratkom razgovoru za tportal poručio da je sramota što državljani RH ne mogu izraziti svoje mišljenje. Policija je ustvrdila da 'transparent... nije oduzet niti je osoba privedena u službene policijske prostorije'.