PROTIV UTAJE POREZA

Treba li ukinuti novčanicu od 500 eura?

24.04.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Među nizom mjera protiv utaje poreza koje se predlažu (a zasad još ne i usvajaju) jest i ona o ukidanju novčanice od 500 eura, jedne od posljednjih visokovrijednih novčanica i dalje u optjecaju u svijetu

Prema studiji banke Merrill Lynch koju prenosi Le Mondete novčanice predstavljaju čak trećinu vrijednosti svih novčanica u optjecaju, otprilike 300 milijardi eura. No jako malo ih se zapravo koristi, čak dvije trećine ih je deponirano u sefovima. 'Iako Europska središnja banka ne predviđa ukidanje novčanica od 500 eura, mi smatramo da bi to trebala učiniti', tvrdi se u studiji te se navodi da je prema statistikama njihovo korištenje u stalnom opadanju.

Naime, ugled tih novčanica je već neko vrijeme poprilično narušen te bi njihovo ukidanje pridonijelo borbi protiv utaje poreza. U Španjolskoj je službeno u optjecaju čak četvrtina europskih rezervi tih visokovrijednih novčanica te ih se popularno naziva 'Bin Laden' zbog uske povezanosti sa svijetom kriminala.

' Godine 2006., Španjolska središnja banka pokrenula je istragu o velikom broju novčanica od 500 eura u optjecaju u zemlji', tvrdi Roberto Saviano, autor knjige o mafiji, 'Gomorra'. 'Kriminalne organizacije ih vole jer ne zauzimaju mnogo mjesta. U malenom kovčegu dužine 45 centimetara može stati i do 10 milijuna eura.'

Velika Britanija je zato i prestala s njihovom distribucijom prije dvije godine. Prema jednom tamošnjem istraživanju, čak 90 posto tih novčanica samo u Britaniji završi u sumnjivim rukama. 2010. uhvaćena je skupina u pranju novca tako što su punili kutije žitnih pahuljica, a u svaku je stalo oko 300.000 eura. Sveukupni iznos 'opranog novca' iznosio je 26 milijuna eura.

Podsjeća se da je novčanica od 500 eura jedna od posljednjih visokovrijednih novčanica u optjecaju na svijetu. Naime, još je predsjednik Nixon ukinuo novčanicu od 500 američkih dolara, dok je kanadska novčanica od 1.000 dolara ukinuta 2000. godine.

U studiji se predlaže da svi oni koji polažu iznos iznad 10.000 eura u tim novčanicama moraju opravdati legalno podrijetlo novca. A nakon određenog roka, novčanice sumnjivog podrijetla i one koje nisu položene na račun smatrale bi se dobitkom za Europsku središnju banku.

Među drugim prednostima ukidanja navodi se da bi se smanjio devizni tečaj što stalno zahtijevaju izvoznici iz Europe i tako bi se eurozoni dao novi ekonomski zamah.