ZBOG NACISTIČKE PROŠLOSTI

Treba li ukinuti bečki Novogodišnji koncert?

03.01.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Jedna od tradicija prvog dana nove godine jest i gledanje bečkog Novogodišnjeg koncerta, koji se prenosi na desetinama televizija diljem svijeta. No, komentator austrijskog dnevnika Kurier Georg Markus pita se ne bi li Novogodišnji koncert Bečke filharmonije trebalo ukinuti, odnosno barem se pozabaviti 'kontroverznom poviješću ove institucije'

Je li Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, koji se prenosi diljem svijeta, 'proizvod nacističke kulturne politike'? To je za austrijske medije izjavio političar tamošnjih Zelenih Harald Walser, pa su se i neki austrijski komentatori zapitali što učiniti u slučaju da jest te je li možda vrijeme za ukidanje ove tradicije.

Što se povijesti tiče, prvi Novogodišnji koncert u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina održan je 1939. godine, ali 31. prosinca, te je bio zapravo Silvestarski koncert. Bila je to prva godina Drugog svjetskog rata, a orkestrom je pak ravnao Clemens Krauss, prethodno i direktor Bečke opere. Ali bečki je koncert tada ostao u sjeni onog berlinskog, na kojem je muzicirala tamošnja filharmonija, iz tada glavnog grada Trećeg Reicha, dok je Beč pripajanjem Austrije Hitlerovoj Njemačkoj izgubio taj status. Silvestarskom koncertu iz Berlina bio je naklonjen i tadašnji nacistički ministar propagande Joseph Goebbels, koji je izdašno financirao i protežirao Berlinsku filharmoniju.

Kulturnoj marginalizaciji Beča unutar Trećeg Reicha htio je doskočiti nacistički moćnik Baldur von Schirach, inače vođa Hitlerjugenda i upravitelj Beča, te je predložio da se 1941. održi prvi Novogodišnji koncert u Musikvereinu. Sviralo se, naravno, nešto tipično bečko, valceri oca i sina Straussa, koji i danas čine dio programa bečkog Novogodišnjeg koncerta. To što su Straussovi porijeklom bili Židovi, nacisti su riješili tako da su pronašli dokument o krštenju pradjeda Johanna Straussa u bečkoj katedrali sv. Stjepana.

O svemu se tome povela rasprava u Austriji i zahvaljujući povijesnoj studiji Bernadette Mayrhofer, koja se bavi odnosom Berlinske i Bečke filharmonije u nacističkom periodu, a u kojoj se, između ostaloga, može saznati da je 15 glazbenika moralo nakon 1938. napustiti Bečku filharmoniju zbog 'rasnog porijekla', kako su govorili nacisti. Pola članova orkestra su pak bili članovi NSDAP-a.

Ipak, političar Zelenih Harald Walser – inače i sam povjesničar – smatra da ne treba ukinuti Novogodišnji koncert zbog toga što su ga izmislili bečki nacisti, ali da je itekako potrebno 'istražiti i obraditi nacističku prošlost Musikvereina'. To su, ističe Walser, odavno učinili Bečka opera i Berlinska filharmonija, te je krajnje vrijeme da to učini i bečka, baš zato što je riječ o jednoj od 'centralnih kulturnih institucija' u Austriji.