ISCRPLJENA JE

Treba li nas brinuti zdravlje predsjednice? Stručnjak: Ona mora stati

29.06.2017 u 09:42

Bionic
Reading

'Ona je ujutro u Vukovaru, popodne u Beogradu, navečer u Zagrebu pa sutra u Njemačkoj. Treba discipline, treba ležati ako si bolestan', kazao je za tportal poznati liječnik, specijalist ortopedije, komentirajući probleme sa zdravljem predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

Naš sugovornik koji je želio ostati anoniman, kaže da hernija diska vratne kralježnice, zbog čega Grabar Kitarović trpi bolove u ramenu i ruci, nije toliko zahtjevna kao hernija u donjem dijelu leđa jer u predjelu vrata 'ima više prostora'.

Slaže se da bi se predsjednica trebala liječiti konzervativnim metodama, a to je u njezinu slučaju fizikalna terapija. 'Ako to ne bi dovelo do poboljšanja, onda bi se eventualno išlo na operativni zahvat', naglašava. A da do toga ne bi došlo, potrebna je disciplina, naglašava, treba se kretati, ali i ležati ako si bolestan. Grabar Kitarović morat će ići kontinuirano na terapiju, a bol ublažavati analgeticima.

'Ako ipak dođe do operativnog zahvata', smatra specijalist za ovo područje čija je predsjednica pacijentica, 'vjerojatno će se napraviti ambulantno. Pacijent dođe sat, dva prije operacije i nakon sat, dva ide kući. Drugi dan možeš raditi jer je riječ o endoskopskom zahvatu, naravno, ako je indikacija dobra'.

Ima li hernija diska vratne kralježnice veze sa slabosti koju predsjednica osjeća, pitamo ga. 'Ona je ujutro u Vukovaru, popodne u Beogradu, navečer u Zagrebu pa sutra u Njemačkoj. To je kod nje iscrpljenost. Ona nije stara žena, inače stari ljudi osjećaju slabost kada je težak zrak kao što je to bilo u nedjelju kada joj je pozlilo. Uz to, kada osoba ima kontinuirane bolove, to iscrpljuje, može uzrokovati i probleme sa spavanjem. Psihički si nikakav', poručuje poznati liječnik.

  • +3
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je zvijezda dana Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Podsjetimo, prije tjedan dana na brifingu u Uredu predsjednice mediji su obaviješteni o predsjedničinim zdravstvenim problemima.

'Bol se predsjednici širi iz vratne kralježnice duž desne ruke, a od ranije ima problema i u donjem dijelu kralježnice. Sazvan je niz liječnika s Rebra, ortopedi, neurolozi i drugi, napravljen MR kralježnice i ramena te ustanovljeno da je uzrok tegoba hernija diska u vratnom dijelu kralježnice, ali i manja hernija u donjem dijelu kralježnice', rekli su njezini suradnici.