NEPRIVLAČAN ELEMENT

Tražitelji azila u Finskoj radit će besplatno

09.12.2015 u 12:51

Bionic
Reading

Finska vlada tražit će od tražitelja azila da rade besplatno i usvoje znanja o finskoj kulturi i društvu, objavila je vlada u utorak pokrećući mjere za jačanje imigrantske politike

Redovito će se procjenjivati uvjeti u zemljama iz koji su stigli tražitelji azila, dva puta godišnje, i ukoliko je potrebno otkazivat će se dozvole boravka. Vlasti više neće odobravati azil osobama iz južnog i istočnog Afganistana, odlučeno je nakon procjene stanja u toj zemlji.

'Nove mjere postrožit će našu politiku i ukloniti mogući element privlačnosti', kazao je premijer Juha Sipila novinarima.

Ove je godine u tu zemlju stiglo oko 32.000 tražitelja azila. Valda je kazala i da će ubrzati povratak u matične zemlje tražitelja azila koji ne udovoljavaju kriterijima. Procjenjuje se da će oko dvije trećine zahtjeva biti odbijeno.

U zemlji raste antiimigrantsko raspoloženje i nasilje prema migrantima. Također vlada će dodjeljivati posao radnosposobnim tražiteljima azila s objašnjenjem da će to pomoći rješavanju napetosti kod njih.

'To neće nužno biti plaćeni posao, može biti nešto na otvorenom ili posao održavanja na prihvatnim lokacijama... Što su besposleniji to su frustriraniji', kaže ministar rada Jari Lindstrom.