STRUKOVNE UDRUGE

Traži se zaštitna oprema i brzi testovi za novinare: Vijesti ne nastaju u samoizolaciji

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2020 14:09
  • Objavljeno 19.03.2020 u 14:09
Presica o koronavirusu u Splitu

Presica o koronavirusu u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zatražili su u četvrtak od Nacionalnog stožera civilne zaštite maksimalnu zaštitu novinarki i novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika koji izvještavaju o epidemiji koronavirusa.

HND i SNH u priopćenju ističu da vijesti ne nastaju u samoizolaciji ni samo na temelju pretraživanja interneta jer kvalitetno izvještavanje nije moguće osigurati bez novinarske prisutnosti na mjestima kriznih događaja, a to podrazumijeva i povećanu izloženost reportera mogućnosti zaraze koronavirusom.

Novinarske udruge traže da se za sve novinare, fotoreportere, snimatelje i tehničare na zadacima osiguraju zaštitna sredstva i, u slučaju sumnje na zarazu, brza testiranja na prisutnost koronavirusa.

Zbog mjera koje su uvedene, vlasti trebaju koristiti veće prostorije za konferencije za novinare ili pronaći druga (digitalna) rješenja, kaže se u priopćenju.

''Bude li proglašena opća karantena, tražimo da se omoguće dozvole za slobodno kretanje svim novinarima, fotoreporterima i tehničkom osoblju koji izlaze na teren, a imaju odgovarajuću press-iskaznicu matične redakcije, člansku iskaznicu HND-a ili SNH-a, ili Međunarodnu novinarsku iskaznicu".

Prema preporukama Europske federacije novinara (EFJ), svi novinari moraju zadržati slobodu kretanja, imati pristup konferencijama za medije i svim informacijama koje dolaze od vlasti, uključujući znanstvene podatke i preporuke koje su dovele do odluka političkih lidera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!