OPTUŽBE ZA KORUPCIJU

Traži se ostavka španjolskog premijera Rajoya

04.02.2013 u 10:59

Bionic
Reading

Španjolska oporbena Socijalistička stranka pozvala je konzervativnog premijera Mariana Rajoya da podnese ostavku nakon što je istraživanje javnog mnijenja pokazalo da Rajoyova Narodna stranka (PP) zbog velikog korupcijskog skandala ima rekordno nisku podršku građana

Prema medijskim izvješćima u posljednja dva tjedna, deseci dužnosnika Narodne stanke, uključujući Rajoya, primili su novac iz tajnog fonda. Rajoy poriče da je primio novac, ali je skandal potaknuo niz prosvjeda Španjolaca, već 'načetih' dubokom recesijom i visokom stopom nezaposlenosti.

'Umjesto da donese rješenja ovoj zemlji, Rajoy je postao još jedan problem', rekao je vođa socijalista Alfredo Perez Rubalcaba, bivši zamjenik premijera u socijalističkoj vladi koja je 'za dlaku' izgubila izbore 2011. godine.

Dva vodeća španjolska lista, Mundo i El Pais, detaljno su prošlog tjedna izvijestili o primanju mita, pozivajući se na kopije dokumenata o navodnim tajnim računima.

Zbog prosvjednika koji su tim povodom izašli na madridske ulice policija je tijekom vikenda osiguravala sjedište Narodne stranke u Madridu, a blokirane su bile i okolne ulice.

Istraživanje objavljeno u nedjeljom izdanju El Paisa pokazuje da ni socijalisti ni narodnjaci sada ne bi uspjeli dobiti većinu na izborima.

Narodnjake podržava 23,9 posto ispitanika, što je najniži postotak u povijesti tog istraživanja i znatno niže od 29,8 posto podrške iz prošlog mjeseca. Podrška socijalistima gotovo je nepromijenjena i kreće se oko 23,5 posto.

Španjolska već pet godina živi s recesijom ili ekonomskom stagnacijom i nezaposlenošću, koja nastavlja rasti iako je uz stopu od 26 posto već sada najviša u Europskoj uniji.

Stranka ujedinjene ljevice, sa 15,3 posto podrške, na posljednjim izborima udvostručila je podršku. Sada također zove Rajoya na ostavku. No narodnjačka parlamentarna većina zasad isključuje bilo kakvu šansu za izglasavanje nepovjerenja.

Istraživanje je pokazalo da 77 posto ljudi ne podržava Rajoya kao šefa vlade, a 85 posto ima malo ili nimalo vjere u njega. Čak 80 posto smatra da bi dužnosnici PP-a koje su mediji naveli kao primatelje mita trebali dati ostavke. Gotovo svi ispitanici, njih 96 posto, kažu da je korupcija raširena i nedovoljno kažnjena.