HOĆE LI SE VRATITI U FOND?

Traumatizirani Kotarac: Hotić me danas blati, a prije 10 godina napisao mi je preporuku s pohvalama

26.09.2019 u 14:37

Bionic
Reading

Mislav Kotarac, bivši šef Radničkog vijeća u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, žestoko je opovrgnuo kritike koje je na njegov račun uputio odvjetnik Albin Hotić. 'To su totalne gluposti, laži koje ne piju vodu. Ne znam samo kako se nakon desetak godina on uopće osjetio pozvanim govoriti o meni s takvim lažima i objedama', kaže Kotarac za tportal, iznoseći kao krunski dokaz činjenicu da mu je Hotić, kao bivši mentor u odvjetničkom uredu, napisao preporuku za buduće poslodavce

Albin Hotić je u prethodnom razgovoru za tportal naveo da Kotarac ima vrlo nisku radnu etiku i niske socijalne vještine te je iznio niz detalja kojima argumentira svoje razumijevanje za Dubravka Ponoša, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je na današnjoj presici ponudio mandat resornom ministru Tomislavu Ćoriću.

Ministar je najavio da će prihvatiti ostavku, tvrdeći da je za snimku u kojoj Ponoš prijeti Kotarcu saznao tek u ponedjeljak poslijepodne. Ponoš pak kaže da se Ćorić prije godinu dana upoznao s problemom vezanim uz Mislava Kotarca. Ujedno, naglasio je da mu se javio odvjetnik Hotić, također svjedočeći o Kotarčevim navodno lošim radnim navikama u svega nekoliko mjeseci vježbeničkog rada u njegovu odvjetničkom uredu.

>>> Odvjetnik Hotić: 'Kotarac ne razmišlja o poslu - zamijenio je spise, za sutkinju rekao da trkelja, zbog zgodne vježbenice zanemario raspravu...'

'Otišao sam od njih na svoju inicijativu zbog nekorektnog odnosa prema radniku, među ostalim i zato što je plaća kasnila po dva do tri tjedna, dok su gospoda istovremeno trošila silan novac na luksuzan privatni život', kaže Kotarac, dodajući da je u tom odvjetničkom uredu radio za 3900 kuna mjesečno.

Ističe da mu je Hotić svojevoljno napisao i preporuku s pohvalama za njegov rad u uredu. Preporuku i danas posjeduje.

'Totalno je izvrtanje činjenica i laž kada kaže, a što sam također čuo danas, da je preporuku napisao da me se riješi. Ako je istina što sam čuo, da je i Ponoš rekao da bi i on nama dao preporuke samo da nas se riješi, onda je to laž. Kako vidimo iz prakse, Ponoš se rješava ljudi nasiljem, prijetnjama i pravno neutemeljenim opomenama i otkazima čija se zakonitost pobija na sudu', kaže Kotarac.

Tvrdi da se s Hotićem nije ni vidio ni čuo u zadnjih 10 godina te napominje da je on bio prvi partner Seada Tabakovića, odvjetnika za kojeg mediji pišu da je trenutno pod izvidima za gospodarski kriminalitet zbog sumnje da je svoju klijenticu oštetio za iznos od oko 30 milijuna kuna.

  • +29
Dubravko Ponoš Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Što se tiče današnjih izjava Dubravka Ponoša o Kotarčevom dugotrajnom bolovanju, u kojima još uvijek aktualni direktor Fonda propituje naloge za bolovanje i to što bivši šef Radničkog vijeća navodno zadnjeg dana godišnjeg opet otvara bolovanje jer je pao u stanje šoka, Kotarac ističe da su bolovanja zakonita, što su utvrdile i kontrole koje šalje poslodavac.

'Ne kontroliram svoje bolovanje ja sam, nego liječnici, struka. Kontrole HZZO-a utvrđuju zakonitost bolovanja. U mom slučaju to je bilo nekoliko puta. Ponoš ponovno blati i sprda se sa svojim žrtvama u Fondu govoreći da smo neradnici na bolovanju. Ne, mi smo bili radnici, ja sam bio predsjednik Radničkog vijeća s podrškom radnika i uz podršku struke, a instituciju sam zastupao diljem Hrvatske, vodeći radionice za informiranje potencijalnih obveznika plaćanja naknada prema Fondu, što je dokaz povjerenja samog Fonda u moj rad', objašnjava Kotarac.

Što sada? Hoće li prestati razlozi za bolovanje, hoće li se vratiti na posao u Fond kada Ponoš ode?

'Ne znam kad će on otići. Da vam pravo kažem, meni je sve ovo jako stresno. Traumatično je kada čovjek tako izvrće teze i protiv vas javno ide klevetama i lažima, a uzrokovao je oštećenje zdravlja ljudima. Nisam ja jedini', zaključuje Kotarac.

Podsjetimo, u nedavnom nastupu na N1 Kotarac je poručio da je u strahu za život. Otkrio je i da su članovi Upravnog odbora Fonda, postavljeni većinom iz kabineta ministra i redova državnih tajnika, sve znali iz prve ruke već dugo vremena. Aktualno izvrtanje teza nastupilo je, kaže, kada su institucijama podnesene prijave i dokazi relevantni za postupanje u domeni kaznene odgovornosti, a čiji su postupci tajni.