GLOBALNA EKSPANZIJA

Toyota kupuje udio suvlasnika hrvatskog C.I.O.S.-a

10.04.2014 u 20:58

Bionic
Reading

Njemačka Scholz grupa, većinski vlasnik zagrebačkog C.I.O.S.-a, postigla je dogovor o globalnoj ekspanziji s japanskim investitorom Toyota Tsusho Corporation (TTC), koji će preuzeti 39,9 postotni vlasnički udio nad Scholzom, izvijestili su danas iz C.I.O.S.-a

Njemačka Scholz grupa, navode iz C.I.O.S.-a, druga je najveća svjetska grupacije u segmentu recikliranja metalnog otpada, a Toyotina investicija, kojom se završava proces Scholzovog restrukturiranja, dovesti će do značajnog unaprjeđenja financijske snage te grupacije.

Većinski, 60,1 postotni vlasnički paket u Scholz AG, upravljačkom društvu te grupacije, ostaje u obitelji Scholz, a predstavnici Toyote postat će članovi uprave, dok dosadašnji predsjednik uprave ostaje na poziciji predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora u Scholz AG.

Poslovna suradnja Toyote i Scholz grupe traje više od 10 godina, a od 2008. dvije su kompanije partneri i suvlasnici društva Green Metals u Poljskoj.

Uvjet za zaključenje dogovorene transakcije jest kontinuirana podrška postojećih financijskih partnera Scholza AG, a konačno je zaključenje predviđeno u drugom kvartalu ove godine, nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti od institucija nadležnih za praćenje koncentracije tržišne moći i tržišnog natjecanja, navode iz C.I.O.S.-a.

Scholz grupa, stoji u priopćenju, godišnje ostvaruje 3,7 milijardi eura prihoda poslujući na više od 400 različitih lokacija u više od 25 zemalja svijeta. S više od 7.000 zaposlenih i 100 podružnica diljem svijeta, Scholz grupa među vodećim je svjetskim korporacijama u području recikliranja i obrade sekundarnih sirovina, koja godišnje obradi gotovo 9 milijuna tona metalnog otpada.

C.I.O.S. je pak regionalna kompanija za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada i ostalih otpadnih materijala, osnovana 1991. godine, koja na više od 80 lokacija u regiji godišnje obradi 1,1 milijun tona otpada, a zapošljava 2.000 djelatnika, od čega više od tisuću u Hrvatskoj.